Emissionsguiden inleder bevakning av Ablivas företrädesemission

Bioteknikbolaget Abliva har beslutat om en företrädesemission som kan tillföra bolaget 46 Mkr före kostnader. Emissionsguiden inleder sin bevakning av kapitalanskaffningen.
Emissionsguiden inleder bevakning av Ablivas företrädesemission - 3d rendered Digital illustration of Mitochondria in colour backg
Ablivas styrelse har beslutat om en företrädesemission samt en riktad emission av konvertibler som behöver röstas fram vid en extra bolagsstämma den 26 mars. På bilden en 3D-renderad illustration av mitokondrier. Ablivas läkemedelsprojekt är fokuserade på indikationen mitokondriell sjukdom.

Affärsvärlden bevakar ett urval av börsens emissioner genom tjänsten Emissionsguiden.

Abliva har beslutat att ta in 46,1 Mkr genom en företrädesemission av aktier. Dessutom kan bolaget komma att genomföra en riktad emission av konvertibler om 42 Mkr.

Det senare ska dock endast ske om interimsdata från en fas 2-studie med läkemedelskandidaten KL1333 visar positivt resultat (så kallat ”icke futilt”). Konvertiblerna löper utan ränta och konverteringskursen till aktier är densamma som teckningskursen i företrädesemissionen. Emissionsguiden fokuserar sin granskning på företrädesemissionen.

Motivet till finansieringspaketet är främst att finansiera kliniska aktiviteter för Ablivas KL1333-program samt att ha kapital till allmän drift av bolaget.

Teckningskursen är satt till 0,16 kr per aktie, vilket innebär en rabatt på 27% (TERP) kontra aktiekursen innan villkoren publicerades.

Emissionen är säkrad till 100% genom tecknings- och garantiåtaganden. Teckningsåtagandena uppgår till 22,6 Mkr (49% av emissionen) medan garantiåtagandena är på 23,5 Mkr (51%), uppdelat på botten- och toppgaranti.

Bakom teckningsåtagandena står Ablivas storägare Hadean Ventures, Oslo Pensjonsforsikring, IP Group samt MP Pensjon PK. Dessa aktörer (förutom Oslo Pensjonsforsikring) har även ingått toppgarantiåtaganden om totalt 9,2 Mkr, som avser teckning från 80% upp till 100% av emissionen.

Formue Nord står för bottengarantin på 14,3 Mkr, från 49% upp till 80% teckning. Samtliga garanter får välja mellan en kontant ersättning på 12% eller 14% i aktier av det garanterade beloppet.

Utspädningen för aktieägare som inte deltar i emissionen blir 21,4%, givet att erbjudandet fulltecknas.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om eventuella flaggor i emissionen inom kort.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.