Försiktig öppning väntas på börsen

Stockholmsbörsen ser ut att inleda veckan med försiktighet. USA-börserna stängde nedåt på fredagen efter en svagare än väntad jobbrapport.
Försiktig öppning väntas på börsen - nasdaq-omx-affarsvarlden-700_binary_6891975.jpg

På onsdag väntas USA och Kina skriva under fas 1 i det nya handelsavtalet och i Asien har veckan inletts med stigande kurser.

Vid klockan 8.25 indikerade de europeiska terminerna en inledning upp med 0,1 procent för DAX i Frankfurt och strax under nollstrecket för motsvarande index i Paris. Handeln hos IG-markets indikerade samtidigt en inledning runt nollstrecket för Stockholmsbörsen OMXS30-index.

Astra Zeneca har stängt en fas 3-studie med läkemedelskandidaten Epanova. Läkemedelsbolaget hänvisar i ett pressmeddelande till låg sannolikhet för att Epanova ska nå nytta för patienterna.

Elanders utökar det åtgärdsprogram som tidigare annonserats och justerar historiska felaktigheter i kundprojekt. Det innebär att ytterligare 120 miljoner kronor i engångskostnader kommer att belasta resultatet för fjärde kvartalet 2019. Detta utöver de 60 miljoner som tidigare kommunicerats.

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, som i december lade ett bud på Hemfosa, kontrollerar nu cirka 91,2 procent av aktierna, och cirka 91,6 procent av rösterna, och avser att påkalla inlösen av aktier som inte lämnats in i erbjudandet eller förvärvats i marknaden.

Det krisande tyska stålkonglomeratet Thyssen Krupp överväger att avyttra enheten Industrial Solutions, rapporterar Financial Times dagarna efter att Der Spiegel rapporterat att nytillträdda vd:n Martina Merz överväger en fusion med den lokala rivalen Salzgitter.

Bernstein har skruvat upp sin riktkurs för Swedish Match till 600 kronor (530) med bibehållen rekommendationen outperform.

Goldman Sachs har höjt sin riktkurs för SKF i en genomgång av sektorn där även Atlas Copco, Sandvik, Alfa Laval och Assa Abloy har fått höjda riktkurser med bibehållna rekommendationer.

Citi Investment Research har höjt sin rekommendation för Ericsson till köp, rapporterar Bloomberg. Det framgår dock inte vad Citi hade för rekommendation innan höjningen.

SEB Equities har sänkt riktkursen för Veoneers aktie med ungefär 60 procent, från 355 kronor till 145 kronor. Rekommendationen sänks samtidigt till behåll för bilsäkerhetsföretaget. Veoneers aktie stängde på 135 kronor jämnt i fredags.

Dagens Industris analysredaktion rekommenderar köp av bussbolaget Nobina och tror att aktien kan nå tidigare toppnivå inom ett år. Aktien stängde på 66:75 kronor i fredags. Tidigare kurstopp, som DI alltså tar sikte på, låg på 76 kronor.

I årets första nummer av Börsveckan rekommenderas köp av Byggmax, Svedbergs, Coor och Cibus. För Clas Ohlson och Billerud Korsnäs är råden avvakta.

På måndagseftermiddagen väntas amerikanska inflationssiffror för december, där förväntningarna ligger på en ökning med 0,2 procent jämfört med i november och en ökning med 2,3 procent jämfört med december föregående år.

Senare i veckan väntas de svenska inflationssiffrorna på onsdagen, som är de första sedan Riksbanken höjde reporäntan i december.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.