Här är dystrast utsikter i landet

Lågkonjunkturen kommer krypande in över Sverige, spår Nordea i en ny prognos.
Här är dystrast utsikter i landet - norrland-snostorm-700_binary_6972435.jpg

Småland, norra Sverige och norra Mellansverige drabbas allra värst.

Där väntar till och med negativa tillväxttal under 2019-2020.

Globalt sett väntar allt dystrare ekonomiska tider. Då inkluderas även Sverige och de allra flesta ekonomer spår såväl lägre tillväxt som högre arbetslöshet för svensk del. På regional nivå slår dock den stundande lågkonjunkturen olika.

Storbanken Nordea har tittat på regionala utsikter och identifierat tre områden där det är extra dystert:

Småland och Gotland/Öland, och regionen från Gävleborg och Dalarna upp till Norrbottens län spås få det allra tuffast. I norra Sverige väntas regionens ekonomi krympa med 0,2 procent kommande år, i Småland spås utvecklingen bli minus 0,4 procent 2020.

Flera saker gemensamt

– Regionerna har flera saker gemensamt: de är väldigt omvärldsberoende och industrin är väldigt viktig i de här regionerna. Dessutom har de en svag befolkningstillväxt. Antingen minskar befolkningen i arbetsför ålder eller så ligger den stilla, säger Susanne Spector, senioranalytiker på Nordea till TT.

Just utvecklingen i Norrland ger också, enligt Nordeas analytiker, en föraning om vad väntar för övriga Sverige. Som det går för Norrland går det också för övriga Sverige. Och även om det finns ljusglimtar i form av till exempel Northvolts batterifabrik i Skellefteå, är det överlag mörkt för norrländsk del.

Svagast i klassen

Den positiva jobbtillväxten i regionen har dessutom upphört och regionens sysselsättning förväntas enligt rapporten att utvecklas svagast i Sverige under 2019-2020.

– Man kan nästan bli lite förvånad själv över hur bra indikator Norrland är på utvecklingen för resten av riket. Sverige är fortfarande väldigt omvärldsberoende. Det pratas mycket om tjänstesektorn men i grunden är Sverige en liten exportberoende nation som påverkas mycket av globala svängningar och det märks först i Norrland, säger Susanne Spector.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets