Laddar

Högsta hyreshöjningarna på 30 år: ”En levnadskostnadskris”

Hyrorna i Sverige höjs i genomsnitt med 4,2% i år, den största höjningen på 30 år, skriver TT.
Högsta hyreshöjningarna på 30 år: ”En levnadskostnadskris” - WEB_INRIKES
Foto: Jessica Gow

Hyresgästföreningens förbundschef Erik Elmgren berättar för TT att ett avtal om hyreshöjningar för nästan 1,1 miljoner lägenheter ingåtts, efter hårda förhandlingar.

Hyrorna kommer att stiga med 4,2%, en siffra som inte varit högre på 30 år, men som är betydligt lägre än de 10% som Fastighetsägarna initialt krävde.

Erik Elmgren poängterar att många medlemmar redan har det tufft på grund av inflationen, men att höjningen man kommit överens om är rimlig.

”Det är ju inte bara hyrorna som går upp. Det är hög inflation. Det är höga matpriser. Det är en levnadskostnadskris”, säger han till TT.

Påverkar inflationen

Enligt Elmgren betalas hyror för runt 115 miljarder kronor per år i Sverige. Detta gör hyrorna till ett viktigt ankare för inflationen.

”Och hyreshöjningarna kommer att stanna på 4,2%, vilket faktiskt är en bra bit under kärninflationen. Så jag tycker att vi har tagit vårt ansvar”, säger Elmgren till TT.

Bland medlemmarna i Malmö har en grupp fastighetsägare försökt kompensera sig med yrkanden på en andra hyreshöjning från juli.

Det är de enskilda bolagen som strider för detta. Från Fastighetsägarnas sida är man överens med Hyresgästföreningen om att höja hyrorna en gång per år och Elmgren på Hyresgästföreningen kallar yrkandena i Malmö för ett brott mot 70 års praxis.

Förutom de omstridda Malmö-avtalen återstår förhandlingar i ett 50-tal kommuner, de flesta i Norrland men även på många håll i Västra Götaland och Göteborgsområdet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.