Indiens oväntade räntebesked

Indiens centralbank, RBI, lämnar reporäntan oförändrad på 5,15 procent.

Enligt Bloomberg News prognosenkät väntade sig samtliga 33 tillfrågade bedömare att reporäntan skulle sänkas, varav 30 trodde att den skulle sänkas med 25 punkter. En trodde på en sänkning med 15 punkter, en trodde på en sänkning på 35 punkter medan en trodde på en sänkning med 40 punkter.

Indiens centralbank ändrade senast styrräntan den 4 oktober 2019 då den sänktes med 25 punkter till 5,15 procent.

Samtliga sex ledamöter röstade för att hålla styrräntan oförändrad. RBI skriver i ett uttalande att inflationen var mycket högre än förväntat i oktober och centralbanken höjer sin inflationsprognos.

I spåren av att BNP försvagats hade marknadsaktörer väntat sig en räntesänkning. RBI sänker i samband med torsdagens räntebesked sin BNP-prognos och framhåller att direktionen finner ett utrymme för ytterligare penningpolitiska åtgärder.

“Med utvecklingen i tillväxt och inflationsdynamik såg direktionen att det var lämpligt att ta en paus vid detta läge”, skriver RBI.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här