IT-magnat skyldig till bedrägeri

Den indiske entreprenören Ramalinga Raju, grundare av Satyam Computer Services, har på torsdagen förklarats skyldig till bedrägeri i samband med en bokföringsskandal som omfattar över en miljard dollar. Det rapporterar Dow Jones Newswires.

Bedrägeriskandalen, som enligt vissa kallas för Indiens egen Enron-skandal, uppdagades i landet redan 2009 efter att Ramalinga Raju i ett brev till tillsynsmyndigheten Securities and Exchange Board of India, SEBI, bekänt att han under flera år förfalskat Satyams bokföring med syftet att blåsa upp vinsten i företaget.

Domen förkunnades av en indisk specialdomstol i Hyderabad och förutom grundaren Ramalinga Raju, förklarades även brodern B. Rama Raju och åtta andra skyldiga till bland annat bedrägeri, förskingring av kapital samt bokföringsförfalskning, uppger den allmänna åklagaren K. Surender till DJN.

Vid elvatiden meddelades det att domstolen har funnit alla tio åtalade skyldiga och att Ramalinga Raju dömts till sju års fängelse och böter på 50 miljoner indiska rupier, motsvarande cirka 800.000 dollar, rapporterar India Today.

Åklagare K. Surender hade vid ett annat tillfälle sagt att Raju kunde få ett fängelsestraff på 14 år.

Skandalen ska inte bara ha förstört företagets rykte men även skadat bilden av Indiens outsourcing-industri. I april 2009 togs Satyam över av Tech Mahindra och i juli samma år krävde SEBI att Ramalinga Raju och andra kollegor skulle betala 300 miljoner dollar plus ränta för deras fabricerade vinster. Betalningskravet har överklagats.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från VECKANS FÖRETAG