”Lär sända en chockvåg genom Byggsverige”

Högsta domstolens utslag har i tvisten mellan husägare och Myresjöhus avgjort att enstegstätade fasader är felaktiga konstruktioner. Om domstolen sedan beslutar att Myresjöhus även agerat vårdslöst kan det få konsekvenser för hela byggbranschen.

”Vi tolkar det här som väldigt positivt. För fastighetsägarna är frågan om att det handlar om ett byggfel trots allt avgjord”, säger Nils Petersen som företräder husägarna i domstolen.

”Jag har goda förhoppningar om att vi, när vi nu kommit över den här tröskeln, även når framgångar i de fortsatta delarna”, säger han till SIX News.

Högsta Domstolen har tolkat, och kommer även i nästa steg att tolka ABS 95, som var ett standardavtal i byggbranschen fram till 2005. Högsta domstolen ska nu pröva Myresjöhus som byggentreprenör har gjort vad som i avtalet kallas ett ”väsentligt fel som har sin grund i hans vårdslöshet” när de byggde med enstegstätade fasader.

Skulle så vara fallet blir Myresjöhus ansvariga för fel som påtalas även efter garantitidens utgång – mer exakt 10 år efter slutbesiktningen. Högsta domstolen är högsta instans och den kommande domen kan därför bli prejudicerande för andra fall.

”Det räcker med att det finns en risk för fuktskador. Då har alla som reklamerat inom 10 år rätt att få felet avhjälpt”, säger Nils Petersen.

Vad skulle en positiv dom för er få för konsekvenser?

”Det skulle innebära att byggbranschen har ansvar för det här”, säger Nils Petersen.

Hus med enstegstätade fasader byggdes av alla de större byggbolagen runt millennieskiftet. Men många slutade med metoden redan innan en varning från Sveriges Tekniska Forskningsinstitut 2007. JM:s vd Johan Skoglund sade dock i en intervju med Affärsvärlden i höstas att det bara var runt två år sedan bolaget slutade bygga med enstegstätade fasader.

”Domen lär sända en chockvåg genom Byggsverige, då byggbolagen har uppfört någonstans mellan 110 000 och 160 000 bostäder med enstegstätade fasader”, säger Ulf Stenberg, chefsjurist vid intresseorganisationen Villaägarna, i ett pressmeddelande.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco