Lista: Månadens stora vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen

Vilka aktier på Stockholmsbörsen har gått som tåget och vilka har fallit som stenar i maj? Affärsvärlden har listorna.
Aktier och fonder, aktieägare
Foto: Henrik Montgomery/TT

Månaden började med en historisk flash crash, där börsen dök närmare 8% under några få minuter. Efter en tuff start under månaden återhämtade dock börsen en del av nedgången.

Vilka aktier på Stockholmsbörsen har då gått bäst under månaden? Den senaste månadens vinnare på large cap-listan är Bico, som stigit med 30%. På med cap-listan toppar Sivers Semiconductors listan, med en uppgång på 77%. Sett till small cap är det Saniona som innehar förstaplatsen, med en uppgång på 59%.

Bland annat är det insiderköp och köprekommendationer som fått Bico-aktien att lyfta under månaden. Dock ser utvecklingen desto dystrare ut på lite längre sikt. Sedan årsskiftet är aktien ned 53%. Även Saniona har haft ett tufft år, med nedgångar på 63% för året. I slutet av april handelstoppades dock aktien efter att man meddelat att man lägger om sin strategi, lägger ner sin verksamhet i USA och byter VD och efter dess har aktien pekat uppåt.

Vilka aktier har då gått sämst under maj? På large cap-listan toppar BHG Group, med en nedgång på 26%. På mid cap-listan är det K2A som toppar, med en nedgång på 31%. Slutligen tar Irras förstaplatsen hos smal lcap-bolagen, med en nedgång på 35%. PÅ tal om K2A skrev Afv i maj om hur stigande räntor har fått fastighetsbolagen på fall. Du kan läsa mer här.

Bolag med bäst utveckling Procent
Sivers Semiconductors 77
Bonesupport 60
Saniona 59
RaySearch Laboratories 56
G5 Entertainment 45
Bolag med sämst utveckling Procent
Irras 35
K2A 31
Eltel 30
Fasadgruppen 26
BHG Group 26

På Affärsvärldens sida Börsen idag hittar du alltid dagens vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen och utvecklingen för en rad index, råvaror och valutor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.