Löfven ny statsminister

Riksdagen röstar ja till Stefan Löfven som ny statsminister.

Löfven valdes med röstsiffrorna 132 ja, 49 nej och 154 nedlagda röster.

– Oj! Det känns väldigt bra och högtidligt, säger Löfven.

Efter omröstningen möttes Stefan Löfven av partikamrater som gav honom blommor utanför plenisalen.

– Oj! sade han som inledande ord i de första intervjuerna som den tillträdande statsministern.

– Det känns väldigt bra och högtidligt, jag tar mig an detta med stor respekt naturligtvis.

Den nyvalde statsministern konstaterade även att den tillträdande regeringen ”har en hel del att göra” och pekar på att arbetslösheten måste ned och på att skolresultaten måste förbättras.

– Och vi ska se till att välfärden finns för människor när de behöver den och vi ska vara en stark spelare i omvärlden, säger Stefan Löfven.

Om inte mer än hälften av riksdagens ledamöter, det vill säga minst 175, röstar mot förslaget är statsministern vald, enligt reglerna. 14 ledamöter var frånvarande.

Allianspartierna gav en gemensam röstförklaring före omröstningen inleddes. Den framfördes av M:s gruppledare i riksdagen Anna Kinberg Batra. Hon upprepade att Allianspartierna ska lägga fram ett gemensamt budgetförslag senare i höst, men att de förutsätter att Vänsterpartiet stödjer det budgetförslag som S och MP lägger fram, vilket då kommer att gå igenom riksdagen. Hon förutsatte också från att V släpper fram en socialdemokratisk statsminister. Därför lägger de borgerliga partierna ned sina röster.

– En nedlagd röst innebär inte stöd för regeringen, säger hon och uppger att Alliansen nu går i opposition.

Vänsterpartiet lade också ner sina röster i stället för att rösta ja till den nya statsministern.

– V har sagt hela tiden att de bara röstar ja till en regering där de själva ingår. Så det var inget oväntat, säger Löfven.

På frågan om han kommer att leda en handlingskraftig regering svarar han:

– Utifrån de förutsättningar som finns, ja.

SD-ledaren Jimmie Åkesson uppgav en röstförklaring inför omröstningen. Han förklarade då att partiet tänkte rösta nej av respekt för väljarna.

– Vi kan inte i valresultatet se ett tydligt mandat för Stefan Löfven att bilda regering, sade Åkesson.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.