21 000 färre miljonärer hos Avanza efter årets börsras

Börsraset slår hårt - även mot Avanza-miljonärerna. Bland Avanzas kunder finns det nu 21 514 färre miljonärer än i fjol, visar statistik som nätbanken tagit fram för Affärsvärlden.
21 000 färre miljonärer hos Avanza efter årets börsras -
Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.

2020-talets påtryckande högkonjunktur och stora börsuppgångar gjorde många aktiesparare rika.

Bara mellan januari 2020 och november 2021 blev ytterligare 36 000 av Avanzas kunder miljonärer – och den siffran hade kunnat fortsätta växa om det inte vore för att världens börser slog bakut under våren och började rasa.

16% färre Avanza-miljonärer

I december förra året hade Avanza 133 490 miljonärer. Nu är den siffran 111 976, visar statistik som Avanza tagit fram för Affärsvärlden. Ett tapp på drygt 16%.

“Den mest logiska förklaringen som ligger närmast till hands är naturligtvis att vi befinner oss i en stormig börs”, förklarar Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza, och fortsätter:

“I mitten på oktober hade snittaktien på Stockholmsbörsen halverats sedan respektive högstanivå senaste två åren, det säger något om magnituden på den nedgång vi nu ser.”

En förklaring till att det är färre miljonärer i år kan vara att börsen gått dåligt generellt, men har ni sett något tapp till andra banker med?

“När börsen går dåligt sjunker värdet på våra kunders innehav i exempelvis aktier och fonder, vilket vi sett. Jag skulle inte säga att vi ser att miljonärer sticker ut i statistiken bland kunder som väljer att fortsätta sin sparresa någon annanstans”, säger Nicklas Andersson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.