Oljan fortsätter upp när kartellen träffas

Råoljepriserna har fortsatt att stiga under fredagens handel, efter att även ha klättrat under torsdagen. Opec håller möte i Wien under dagen och det ser inte ut som att kartellen kommer att besluta om någon sänkning av kvoterna.

Oljepriserna fick i går stöd av dollarförsvagningen, i spåren av ECB:s penningpolitiska lättnader som inte nådde upp till marknadens förväntningar. Även rykten inför Opec-mötet uppges ha gett stöd.

”Råoljepriserna steg med nära två procent på torsdagen och fick lyft av en svagare dollar och en rapport från en senior Opec-delegat som uppgett att Saudiarabien kommer att föreslå ett avtal nästa år om att balansera oljemarknaden med hjälp utanför Opec.” Det skriver Norne Securities i en kommentar.

Saudiarabiens oljeminister Ali al-Naimi sade dock på fredagsförmiddagen att det inte finns något förslag om en saudiarabiskt ledd koordinerad sänkning av oljeproduktionen. Det råder ett överskott av råolja på marknaden och Saudiarabien är redo att samarbeta med alla som vill hjälpa till att balansera marknaden.

Irans oljeminister har i dag sagt att han inte förväntar sig att det tas beslut om några åtgärder vid dagens möte. Iran själva anser sig ha rätt till att öka sin produktion till 4 miljoner fat per dag inom kort. När man nått den nivån är landet däremot redo att begränsa sin produktion.

Venezuela fortsätter samtidigt att trycka på för att Opec ska minska sin produktion med fem procent i syfte att pressa upp priserna. Oljeministern befarar att oljepriserna kan sjunka till 20 dollar per fat om produktionen fortsätter i oförminskad takt.

Iraks oljeminister bedömer att landets produktion kommer att minska från dagens 4,5 miljoner fat per dag till 4,4 miljoner fat per dag under 2016. Ministern vill ha hjälp från länder utanför Opec att få upp priserna till 70-75 dollar per fat, vilket anses vara en rättvis nivå för såväl producenter som konsumenter.

Enligt ett internt dokument inför dagens möte varnar Opec för att oljepriserna kommer att vara under fortsatt press den närmaste framtiden, då marknaden kommer att ha ett fortsatt överutbud. Vid nuvarande produktion på 31,5 miljoner fat per dag bedöms överutbudet hamna på 700.000 fat/dag i genomsnitt under nästa år.

Commerzbank pekar på att det inte ser ut som att OPEC ska kunna komma fram till något annat än att upprepa produktionsmålet på 30 miljoner fat per dag, alternativt att det höjs med 1 miljon fat per dag för att ta med Indonesien i kartellen. Det innebär oavsett att OPEC kommer fortsätta att producera ett par miljoner fat per dag mer än vad efterfrågan tar hand om.

”Om något kan kampen om marknadsandelar mycket väl intensifieras som ett resultat av ökat utbud från Iran och Irak”, skriver Commerzbank. Saudiarabien sänkte till exempel oljeexportpriserna avseende leveranser i januari under gårdagen.

I eftermiddag väntas USA-statistik över sysselsättning, löner och arbetslöshet för november vid 14.30. Samtidigt presenteras oktober månads handelsbalans.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG