Oljan pressas till rekordlåg nivå

Råoljepriserna har fortsatt att sjunka under måndagens handel, efter att ha pressats ned även under fredagen. Oljekartellen Opec meddelade ingen produktionssänkning vid fredagens möte, vilket innebär fortsatt överutbud på marknaden.

Samtidigt har dollarn stärkts och det sätter också press på råvarupriserna.

”Opecs presskonferens på fredagen bekräftade våra förväntningar att mötet skulle bli en icke-händelse och att det inte skulle meddelas några sänkningar av kvoterna. Organisationen beslutade att fortsätta med sin politik samtidigt som man bekräftade att man ska upprätthålla produktionen nära de nuvarande nivåerna.” Det skriver Barclays Capital i en kommentar på måndagen.

Det tidigare målet på 30 miljoner fat per dag övergavs därmed och oljekartellen uppgav att man kan komma att vänta till mötet juni innan man beslutar om något nytt produktionsmål.

”Inget resultat är också ett resultat och i Opecs fall är det svårt att föreställa sig ett mer negativt sådant”, skriver Commerzbank i en kommentar där man tillägger att det inte är förvånande att oljepriserna sjunker.

”Enligt vår syn kommer stigande oljepriser nästa år inte bero på om Opec når en omedelbar överenskommelse eller om de återgår till priskontroller, då vi förväntar att priserna kommer att stiga huvudsakligen efter robust efterfrågetillväxt och efter en nedgång i oljeproduktionen utanför Opec”, skriver Commerzbank.

Det tidigare målet på 30 miljoner fat hade samtidigt ingen större tyngd, eftersom det ändå inte följdes av medlemmarna. Den totala överproduktionen uppgick till cirka 1,4 miljoner fat per dag under oktober, enligt Opecs senaste månadsrapport. Produktionen i september låg 260.000 fat per dag högre än oktober månads nivå.

Enligt Platts Oil ökade Iraks oljeexport med 24 procent i november jämfört med månaden innan och uppgick till rekordnivån 3,365 miljoner fat per dag.

Enligt Baker Hughes statistik på fredagskvällen sjönk antalet oljeriggar i USA med 10 stycken till 545 förra veckan. Det var det lägsta antalet sedan juni 2010.

Enligt positioneringsstatistiken uppgick den nettolånga positionen i WTI- och Brentoljekontrakt till totalt 41.500 kontrakt, meddelar Commerzbank. Det är den lägsta nivån sedan finanskrisen 2008-2009.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG