Pensionsjätten: ”Private equity kan bli ett pyramidspel”

Mikkel Svenstrup, investeringschef vid Danmarks största pensionsfond ATP, jämför riskkapitalbranschen med ett pyramidspel och varnar för att buyout-fonder i allt högre grad säljer företag till sig själva och till kollegor i en skala som "inte är en bra affär". Det rapporterar Financial Times.
Pensionsjätten: ”Private equity kan bli ett pyramidspel” - Mikkel Svenstrup
Mikkel Svenstrup, investeringschef vid Danmarks största pensionsfond ATP.

Mikkel Svenstrup säger att han är orolig eftersom mer än 80% av försäljningen av portföljbolag från de private equity-fonder som ATP investerat i antingen såldes till en annan buyout-fond eller rullades över. När riskkapitalbolag rullar portföljbolag innebär det att en gammal fond säljer bolaget till en ny fond inom samma riskkapitalbolag.

”Detta är potentiellt början på ett pyramidspel, alla säljer till varandra”, sade Mikkel Svenstrup vid International Private Equity Market-konferensen i franska Cannes.

”Alla dessa knep de gör för att typ manipulera IRR, eller internränta, som är ett nyckelmått genom vilket private equity-koncerner rapporterar avkastning till sina investerare”, sa Svenstrup vidare enligt Financial Times.

Tidigare i år sa Amundi Asset Managements investeringschef Vincent Mortier att vissa delar av private equity-branschen ”på ett sätt ser ut som ett pyramidspel”.

Nyligen skrev Affärsvärlden om när EQT sålde IVC Evidensia till just EQT.

ANDRA PORTFÖLJBOLAG SOM RULLATS

Brittiska riskkapitalbolaget Bridgepoint försökte ta svenska dialysteknikbolaget Diaverum till börsen 2020 med en värdering kring 22 miljarder kronor, men floppade. Istället rullades innehavet över till en ny fond.

2019 köpte EQT:s fjärde infrastrukturfond fiberbolaget IP-Only från EQT Mid Market-fonden för över 18 miljarder kronor. Även Anticimex har rullats över till ny fond.

Franska riskkapitalbolaget PAI Partners köpte kemiindustribolaget Perstorp 2005. Efter flera misslyckade säljförsök rullades bolaget över till en ny fond år 2018, innan bolaget till slut kunde säljas till malaysiska Petronas 2022.

2022 väljer svenska riskkapitalbolaget Nordic Capital att sälja sitt norska videotechbolag Vizrt till ett konsortium av investerare ledda av Nordic Capital. Även danska stålkonstruktionsbolaget Bladt Industries och e-handelsbolaget Unisport har rullats över i en continuation vehicle hos Nordic Capital.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.