Rekordlåg belåningsgrad för bolånedebutanter

Andelen av debutanterna på bostadsmarknaden i Sverige som har riktigt hög belåning är lägre än på över 40 år.

”Belåningsgraden har sedan finanskrisen och bolånetakets införande raskt fallit tillbaka till nivåer som till och med ligger under motsvarande på 1960- och 1970-talet”, skriver SBAB och hänvisar till en enkät som SBAB låtit CINT/Snabba Svar genomföra under 9-15 oktober 2014.

Endast 15 procent av de som tog sitt första bolån under de senaste åren lånade till över 85 procent av bostadens värde vid köptillfället, vilket innebär är en markant minskning mot tidigare. Under hela perioden 1984-2008 var andelen minst den dubbla.

”Problemet är inte hög belåningsgrad hos de som tar sina första lån nu utan att lånebeloppen och bopriserna är så mycket högre idag än tidigare. Lösningen är därför snarare att öka utbudet av bostäder och på så vis minska riskerna snarare än att försvåra ytterligare för förstagångsköpare”, skriver Tor Borg, chefsekonom för SBAB.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.