Så agerar spararna i coronakaoset

Antalet aktieaffärer fortsätter vara mycket högt och privatspararna har nettoköpt aktier hela veckan. Här är listan över de aktier som spararna bunkrar just nu.

Aktiviteten bland spararna är fortfarande på historiskt höga nivåer, och Johanna Kull, sparekonom på Avanza, berättar att privatspararna har nettoköpt aktier hela veckan.

– Som sektor sticker fastighetsbolagen ut på köpsidan och där lockar både stamaktier och preferensaktier. Här tycker man sannolikt att bolagen handlas ner väl mycket och att risken för sänkta eller inställda utdelningar är förhållandevis låg, säger hon till Affärsvärlden.

En aktie som många bottenfiskar hos Avanza i är Intrum, som har tappat nära 60 procent av sitt börsvärde på en och en halv månad. Den har fått 31 procent fler ägare under samma period.

– Även om värderingen är låg ska man komma ihåg att bolaget med sin exponering mot Italien och Spanien, befinner sig i coronakrisens epicentrum. Intrum gick också i veckan ut och slopade sina uppsatta mål för 2020 som det menar inte längre är rimliga att nå, säger Johanna Kull.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, säger att paniken, i takt med att börsen nu haft några uppgångsdagar, har lagt sig, och att detta återspeglas i spararnas aktie- och fondval.

– Castellum seglar upp i köptoppen, och sparare som satsat på denna klassiska högutdelare kunde glädjas åt att bolaget meddelade att man höjer utdelningen för 22:a året i rad. Investor fortsätter att härska i toppen, men exempelvis Volvo – som skjuter upp beslut kring den ordinarie utdelningen och har slopat extra utdelningen – har fallit ur. Ny på köplistan är också Scandic, som haft en total urblåsning med en 60-procentig nedgång bara den senaste månaden, säger hon.

Bolag som har valt att dra in eller sänka utdelningen utmärker sig på säljlistan, berättar Johanna Kull.

-Säljlistan utmärks av banker som man tidigare köpte på sig i förhoppning om hög direktavkastning. Efter veckans besked om i alla fall uppskjutna utdelningar därifrån väljer man dock att minska på innehaven, säger hon.

Hos Nordnet är det Semafo, som stått emot nedgången bra och är faktiskt upp med några procent den senaste månaden, som leder säljtoppen, följd av gruvutrustningsbolaget Epiroc.

– Epiroc är inte bara den mest sålda aktien denna vecka utan har storsålts under hela turbulensen, säger Frida Bratt.

Enligt Frida Bratt har spararna även vad gäller fonder tagit lite mer risk, och valt något smalare fonder, denna vecka.

– Vi hittar exempelvis en Asienfond som den allra mest köpta. Det är ju också tydligt att den kinesiska börsen ju är den som har gått bäst, ett resultat av att Kina ju var först in i Coronakrisen och ju lär vara först ur den, säger hon och fortsätter:

– Men vi ser också hur USA- och Japanfonder köps. Under turbulensen har vi sett att det köpts en del räntefonder, men den trenden har helt vänt den här veckan.

Företagsobligationsfonderna dominerar säljsidan.

– Det är en följd av frossan på den nu illa fungerande företagsobligationsmarknaden och diskussionen kring riskerna i fonderna. Innan Spiltans räntefonder stängdes kunde vi se att de var bland de allra mest sålda, säger Frida Bratt.

Mest köpt och sålt hos Avanza

Mest köpta vecka 13

Telia Company
Industrivärden C
Evolution Gaming
Intrum
Castellum
SBB B
Fortum
Dustin Group
SBB D
ICA

 

Mest sålda vecka 13

Hennes & Mauritz B
Investor B
SEB A
Boliden
Atlas Copco A
Volvo B
Ericsson B
SCA B
Nordea Bank
SSAB B

Mest köpt och sålt hos Nordnet

Mest köpta aktier vecka 13

Investor
Castellum
Industrivärden
Swedbank
SBB
Scandic
Telia
Latour
Intrum
Oasmia

 

 

Mest sålda aktier vecka 13

Semafo
Epiroc
Karo Pharma
Saltängen Property Invest
Nolato
NetEnt
John Mattson
Pandora
Image Systems
Micro Systemation

 

Mest köpta fonder vecka 13

Swedbank Robur Access Asien
Länsförsäkringar Global indexnära
Spiltan Aktiefond Investmentbolag
Core Ny Teknik
Spiltan Aktiefond Stabil
Swedbank Robur Access USA
SPP Aktiefond Japan
SPP Aktiefond Global
SPP Aktiefond USA
Fidelity Funds European Dynamic

 

Mest sålda fonder vecka 13

IKC Avkastningsfond
Handelsbanken Norden Selektiv
Öhman Räntefond Kompass Hållbar
Lannebo High Yield
Atlant Opportunity
Carnegie Corporate Bond
Lannebo Mixfond
Pareto Global Corporate Bond
Exceed Select
Öhman FRN Hållbar

 

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här