SBB kan drabbas av norsk miljardsmäll

Kollapsen i fastighetsbolaget SBB:s D-aktie kan leda till en norsk miljardsmäll. Anledningen är att den största ägaren, norska förskolekoncernen Læringsverkstedet, är garanterade ett pris för sina aktier som ligger långt över nuvarande kurs. Det skriver Dagens industri.
Ilija Batljan, grundare och vd för SBB.
Ilija Batljan, grundare och vd för SBB. Foto Anders Wiklund / TT

Læringsverkstedet fick sin aktiepost 2020 efter att SBB förvärvat en portfölj med förskolelokaler.

På pappret har posten tappat flera hundra miljoner i värde, men förskolekoncernens finanschef uppger för affärstidningen att de ”inte har något värdetapp” då aktierna är säkrade med en kursgaranti på 31 kronor – samma kurs aktierna emitterades till.

Idag faller D-aktien ytterligare 15 procent till 8,4 kronor. På en månad har aktien rasat 47 procent och på ett år har aktien fallit närmare 64 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco