SEB: Hushållen tror på en återhämtning

SEB:s Boprisindikator steg i oktober från -40 till -35. Därmed har indikatorn repat sig något från att tidigare ha noterats till -42 i augusti, som innebar den lägsta nivån sedan finanskrisen 2008.
SEB: Hushållen tror på en återhämtning - Americo Fernandez SEB
Américo Fernández, privatekonom på SEB. Foto: SEB

På regional nivå ligger indikatorn mellan -30 och -42 enheter i oktober.

”Något förvånande vänder hushållens boprisförväntningar upp den här månaden och ger intrycket av att hushållen tror på en återhämtning. Möjligen kan det vara en förhoppning om att bostadspriserna redan har fallit tillräckligt mycket och att vi nu går mot en lugnare prisutveckling. Fortfarande är det dock nästan sex av tio hushåll som tror på fallande priser det kommande året, och det mesta i det ekonomiska landskapet talar för att de har rätt i dagsläget”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

Andelen hushåll som tror på stigande priser det kommande året är 23% i oktober, en ökning med 4 procentenheter från föregående månad. Andelen hushåll som tror på sjunkande priser uppgår till 58%, en minskning med 1 enhet från förra månaden. Andelen som tror på oförändrade priser minskar med 2 enheter till 11%.

Boprisindikatorn är skillnaden mellan andelen som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser.

Hushållen tror nu att styrräntan kommer att ligga på 2,55% om ett år, vilket är en ökning med 1,07 procentenheter från föregående månad.

”Hushållen justerar tydligt upp sina ränteförväntningar den här månaden och ligger nu strax över Riksbankens egen prognos. Det är en klok strategi eftersom riskerna för ytterligare ränteförändringar i första hand ligger på uppsidan, vilket kommer att driva upp boendekostnaderna och i förlängningen pressa ner bostadspriserna ytterligare”, säger Américo Fernández.

Av de hushåll som helt eller delvis har rörlig ränta på sina lån uppger 11% att de avser att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden. Det är en ökning med 1 enhet från förra månaden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets