SEB: Kriget påverkar – men kronans svaghet är inte hållbar

På kort sikt kommer svenska kronan försvagas ännu mer mot dollarn. Men på lång sikt kommer den ändå stärkas, spår SEB.
Svenska kronan har haft ett tungt år.
Svenska kronan har haft ett tungt år.

USD/SEK nådde 11,50 nyligen – dyrare än så har en dollar aldrig varit, noterar SEB i makrorapporten Ögat. Som jämförelse tar banken upp att USD/SEK stod strax över 8 förra sommaren.

SEB-ekonomen Elisabet Kopelman pekar på att svenska kronans svaghet beror på flera saker – bland annat att kriget i Ukraina medfört att kronan fått ”en riskpremie från geopolitisk osäkerhet”. Hon skriver också att momentumdrivna fonder ”har tagit dollarkursen till nivåer som är helt frånkopplade fundamenta och som förr eller senare kommer att reverseras”.

Storbanken menar att kronans svaghet inte är långsiktigt hållbar. Men inget talar för en sann vändning, enligt SEB:s ekonomer.

”Den stora osäkerheten ligger i den kraftigt förhöjda geopolitiska risken. Vi behåller korta prognoser i USD/SEK som pekar svagt uppåt men upprepar samtidigt 12 månaders prognosen på 9,95 i USD/SEK”, heter det i makrorapporten.

SEB har tidigare hävdat att kronans fall är ”bortom rim och reson och ett underbetyg till AB Sverige”.

Finansanalytikern Peter Malmqvist har i en intervju med Affärsvärlden gett Riksbanken kritik för den svaghet som svenska kronan uppvisar.

”Det måste vara det totala misslyckandet för en centralbank. För att bromsa allt som nu rusar fram tvingas de slänga in både ankare, dra i handbromsen och vända seglen mot vinden. Det destabiliserar och vi kommer tvingas betala för det under det kommande året ungefär”, säger han här.

Flera experter har också uttryckt att kronans svaghet kan innebära att svenska börsbolag blir uppköpta.

”Kronans effekt för tidpunkten för ett företagsköp ska inte överdrivas men nivåerna börjar bli väldigt extrema för USA-baserade investerare med riskaptit och välfyllda kassor att börja snegla på de svenska ’kronjuvelerna’”, har bland annat Robert Bergqvist sagt.

På Affärsvärldens sida Börsen idag hittar du hur valutapar utvecklats det senaste året. Däribland EUR/SEK, USD/SEK och förhållandet mellan den danska valutan och svenska kronan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.