SEB: ”Kronfallet är bortom rim och reson”

Kronfallet är bortom rim och reson och ett underbetyg till AB Sverige, skriver SEB i en morgonkommentar.
SEB: ”Kronfallet är bortom rim och reson” - svenska-kronan-mynt-kronor-700-170102_binary_6815525.jpg

“Vår statsbudget har en närmast kronisk förmåga att generera överskott och vår interna ‘kostnadsutveckling’ är i paritet med USA. Kronans fall är dock ett underbetyg till AB Sverige, devalveringspolitik har aldrig byggt framgångsrika nationer och våra exporterande företag får en kortsiktig boost men svagare långsiktiga incitament att stärka sin konkurrenskraft”, skriver den svenska storbanken.

SEB pekar på att Riksbanken har ansvar för inflationsmålet, men att det är regeringen som bär ansvar för den svenska kronan. Storbanken frågar sig om det verkligen är någon som bryr sig om frågan och  jämför med Schweiz där landet arbetar hårt på sitt förtroende som en säker hamn.

“I Sverige har Riksbanken jobbat för att undvika att kronan stärks för att få upp inflationen och detta har satt sig i marknadens institutionella minne där få tror att kronans trend lägre kommer upphöra och de agerar därmed därefter. Riksbanken och nu även Riksgälden säljer dessutom SEK i detta känsliga läge”, uppger SEB som pekar på att svenska tillgångar nu är mycket billiga i utlandet.

Samtidigt uppger banken att det svenska sparandet minskar och att det även finns en ränta, vilket borde få kapitalströmmar att vända hem igen. Den stora osäkerheten är dock den geopolitiska oron.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG