SEB: Sälj kabel-tv-operatören

SEB tror att investerare och analytiker underskattar hoten mot Com Hems kabelnät från nyare teknologi, framförallt fibernät.

Det framgår av en färsk analysuppdatering från banken där rekommendationen är sälj.

Det hot som placerarkollektivet i synnerhet underskattar enligt bedömningen är den del av intäkterna i Com Hem som idag kommer från hyresvärdar (inklusive bostadsrättsföreningar) som tvingas betala Com Hem för att de tillhandahåller analog TV via kabelnätet till samtliga boende oavsett om de använder sig av denna tjänst eller inte. En allt mindre andel av hushållen nyttjar dessa tjänster idag och TV kan även levereras via fibernät.

Samtidigt som Com Hem kräver betalt från värdarna för att de tillhandahåller möjligheten att utnyttja en tjänst, baserad på gammal teknik, så betalar bredbandsoperatörer (exempelvis Teliasonera) till hyresvärden för att få möjlighet att erbjuda de boende bredband med moderna fibernät; nät som även kan användas för TV.

Bankens fortsatta bedömning är att hyresvärdar framöver kommer att bli allt mer ovilliga att betala denna avgift till Com Hem och i takt med att de gamla avtalen omförhandlas under den närmaste femårsperioden finns det en betydande risk för att denna intäktskälla pressas hårt och på sikt helt försvinner för Com Hem.

Idag har Com Hem närmare 800 miljoner kronor i årliga intäkter från denna tjänst, vilket endast är cirka 16 procent av de totala intäkterna. Däremot är lönsamheten mycket hög, intäkterna är en fast hyresavgift för ett nät som redan finns installerat och de rörliga kostnaderna är mycket begränsade samtidigt som verksamheten inte medför några additionella investeringsbehov.

SEB uppskattar därför att effekten på Com Hems fria kassaflöde kommer att vara betydligt mer negativ om dessa intäkter försvinner än dess andel av försäljningen. Mer än halva det fria kassaflödet kommer att försvinna om hyresvärdsaffären försvinner.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.