Stigande inflationsförväntningar för bostäder och mat

Hushållens genomsnittliga inflationsförväntningar är stabila beträffande inflationsförändringar för genomsnittlig prisnivå, men det råder en stigande trend för förväntningarna kring bostadskostnader och matpriser, enligt SKOP:s senaste mätning.

”När det gäller den genomsnittliga inflationen så är hushållens förväntningar stabila. De har legat mycket stilla sedan början av året. Men bakom stabiliteten döljer sig en stigande trend för hushållens inflationsförväntningar när det gäller de stora kostnadsposter för bostäder och mat”, säger SKOP:s analytiker docent Örjan Hultåker.

SKOP:s inflationsindex för de genomsnittliga priserna sjönk till +11,3, vilket är en nedgång med 0,4 enheter jämfört med den förra undersökningen i juni. Inflationsindex mäts som skillnaden mellan de som tror på snabbare och de som tror på långsammare prisökningar.

Enligt SKOP befarar 18,3 procent av svenskarna en snabbare genomsnittlig prisökningstakt under det kommande året, jämfört med 19,7 procent i förra undersökningen. 7,0 procent tror på en långsammare prisökning (8,0).

Inflationsindex för matpriserna uppmättes till +26,9 i den senaste mätningen (+25,4).

Inflationsindex över bostadskostnaderna steg i undersökningen till +32,3 (+31,4).

Mätningen genomfördes under perioden 5 till 12 september och omfattade drygt 1.000 personer.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.