Stigande oljepriser efter Saudi-kommentarer

Oljepriserna har stigit under tisdagen, med stöd av kommentarer från Saudiarabiens oljeminister samt med draghjälp från den svagare dollarn.

Saudiarabiens oljeminister Ali al-Naimi uppgav, inför fredagens möte med oljekartellen OPEC, att han var optimistisk till marknadens efterfrågan. Dessutom förväntar han att utbudet kommer att öka i mindre utsträckning, vilket innebär att oljemarknaden kommer att stramas åt under det andra halvåret i år.

”Med andra ord är han säker på att strategin med att försvara marknadsandelar kommer att få önskad effekt. Dessutom verkade han obekymrad av en möjlig ökning av Iraks eller Irans utbud”, skriver Commerzbank.

Oljeministerns kommentarer antyder att produktionsmålet kommer att lämnas oförändrad vid det kommande OPEC-mötet, vilket även förväntats sedan länge på marknaden. Al-Naimi påpekade samtidigt att det kommer att ta tid för överutbudet att minska och för att balansen kommer att återställas på oljemarknaden.

Dollarn har försvagats med vinsthemtagningar relativt euron efter starkare inflationsstatistik från EMU än väntat och efter vissa förhoppningar om framgångar i förhandlingarna mellan Grekland och de internationella långivarna.

”Greklands premiärminister Alexix Tsipras uppgav att Grekland gett specifika och realistiska förslag till en kompromiss och sade att Grekland litar på att EU:s ledare kommer att vara realistiska. Hittills har parterna inte nått något preliminärt avtal men marknaden är fortsatt relativt säker på att en kompromiss kommer att nås.” Det kommenterar Boris Schlossberg, valutachefsstrateg på BK Asset Management under tisdagseftermiddagen.

Under eftermiddagen presenteras USA-statistik över industriorder avseende april klockan 16.00. Senare i kväll, vid 22.30, väntas branschorganisationen API presentera oljelagerstatistik för USA.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.