Stockholms snabbväxande JM-utmanare

Via riskvilja och vidöppna finansieringskranar har flera av grundarna till börsens nya bostadsprojektörer blivit miljardärer. Men klimatet kan snabbt bli mer prövande.

Svensk bostadsmarknad tillhör västvärldens mest exceptionella och hetast är Storstockholm. Där har bostadsrättspriserna de senaste tolv åren stigit med drygt 200 procent, enligt indexbolaget Valueguard.

Länge byggdes det för lite nya svenska bostäder, men nu kan ett tydligt trendomslag skönjas. 2016 påbörjades närmare 46 000 lägenheter i flerbostadshus enligt SCB – nivåer som inte setts sedan de statliga byggsubventionernas tidiga 1970-tal. Bara för Storstockholm ligger 2017 års prognos på strax under 21 000 starter enligt Boverket.

De byggherrar som vågat sätta maximalt med projekt i arbete är prisuppgångens största vinnare. Grundarna till snabbväxare som Magnolia Bostad, Oscar Properties och Alm Equity har seglat upp som Sveriges nya börsmiljardärer på bara några år. Med lite olika affärsmodeller förenas de i att de, tillsammans med spelare som Besqab, Tobin och noteringsaktuella SSM, utmanar JM.

Fortsätter bostadsmarknaden upp finns ytterligare potential för de nya bolagen att tjäna väldigt mycket pengar, och alla verkar de sugna på att ta den chansen. Men JM tänker sig inte låta sig stressas till några felinvesteringar.

– Vi är i nuläget selektiva avseende vilken typ av förvärv vi gör, såväl prismässigt som geografiskt. Ökad konkurrens i stunden får inte skymma sikten för att vara strategiskt konsekvent över tid, säger JM:s finanschef Claes-Magnus Åkesson.

Lägenhetsbyggandet är nära sammankopplat med finansieringsläget. Det har varit lätt att låna pengar och utmanarna har med begränsat stamaktiekapital kunnat växa sig rejält stora.

Alla utmanare förutom Besqab har växt via högränteobligationer och tre bolag, Alm, Oscar Properties och Tobin, har toppat med preferensaktier som toppbelåning av de – förhoppningsvis framgångsrika – framtida projekten. Om räntorna skjuter i höjden och kredittillgången fryser kommer det att slå hårdast mot Alm, Magnolia, ­Oscar Properties och Tobin. SSM är något mer försiktigt finansierade.

JM och Besqab har en försiktigare belåning enbart via banksystemet, ett upplägg som JM enligt svarar bättre som projektverksamhetens operationella risker.

Samtidigt varnar flera internationella ekonomiska övervakare, som OECD, IMF och EU-kommissionen, för Sveriges växande bopriser och de högbelånade svenska storstadshushållen.

På börsen har placerarna bestämt sig för risk när det gäller Stockholms bostads­projektörer. Mest värderingsluft under vingarna ges de tre färskaste utmanarna: Alm Equity, Tobin Properties och Magnolia Bostad. Större utrymme för bakslag lämnas hos de erfarna byggarna JM och Besqab samt hos Oscar Properties.

Artikeln i sin helhet läser prenumeranter här: Fastighetskungarna som utmanar

Samma dag som denna artikel publiceras sålde Oscar Properties grundare Oscar Engelbert aktier för drygt 300 miljoner kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.