Stockholmsbörsen är SEB:s favorit i Norden: ”En ny supercykel på väg”

Stockholmsbörsen lockar mer än andra nordiska börser och svenska industribolag kommer att gynnas den nya "supercykeln". Det säger Fredrik Öberg, investeringschef på SEB, till Affärsvärlden.
Stockholmsbörsen är SEB:s favorit i Norden: ”En ny supercykel på väg” - Ny2fredrik
Fredrik Öberg, investeringschef på SEB, tycker att Stockholmsbörsen har en bra sammansättning jämfört med andra nordiska börser. Foto: TT/SEB

Storbanken har under tisdagen släppt rapporten ”Investment Outlook” där tongångarna är positiva. SEB framhåller att inflationen toppat och att amerikanska räntesänkningar är i sikte, samtidigt som banken betonar att det kan vara stökigt mot slutet av en räntehöjningscykel.

”Vi har en neutral risknivå i våra portföljer, trots att det finns en del orosmoln på horisonten. Ekonomin bromsar och vi har sett att det är problem med en del amerikanska banker och svenska fastigheter. Men samtidigt har kvartalsrapporterna varit jättebra och företagen håller emot ganska bra även om det bromsar in”, säger Fredrik Öberg, investeringschef på SEB.

Ingen nordisk bankstress

Ända sedan tidig höst har investerare varit förberedda på sämre tider och behöver därför inte vikta om ytterligare i portföljen, berättar han. I rapporten adresserar SEB turbulensen på fastighetsmarknaden och problem i den amerikanska banksektorn, men betonar samtidigt att riskerna för nordiska banker är låga.

”Längre tillbaka i tiden var kopplingen mellan svensk banksektor och fastighetsmarknad större. Sedan dess har fastighetsbolagen nyttjat andra upplåningskanaler i större utsträckning, till exempel obligationsmarknaden. Det innebär att våra banker i Sverige och Norden inte är lika exponerade som tidigare.”

Stockholmsbörsen lockar mest i Norden

SEB skriver att Stockholmsbörsen lockar mer än ändra nordiska börser, där en bidragande faktor är just den låga exponeringen mot fastigheter och även konsumtionsvaror.

”Det handlar mycket om sammansättningen. Problemsektorerna utgör en mindre del av totalen i Sverige än vad den gör i Norge till exempel, som har en stor del olja. I Sverige har vi industribolag som i stor utsträckning gynnas av de strukturella krafterna. Bolagen är överrepresenterade i Sverige kontra de andra marknaderna. Finland ligger ungefär i samma läge. Men Norge och Danmark har en annan sammansättning”, säger han.

Stor entusiasm riktar han mot industrisektorn.

”Normalt sett, om det blir konjunkturförsvagning, så associeras verkstadsindustrin med cyklikalitet. Förväntningen har dragits ner på den här typen av bolag. Men de är i bra skick, levererar bra rapporter och har en del mycket positiva strukturella krafter. Vi har en ny supercykel på väg. Vi går in i en investeringsperiod som vi förväntar oss ska gälla under många år. Det drar bolagen fördel av.”

Supercykeln han hänvisar till handlar bland annat om den energiomställning, elektrifiering och deglobalisering som man tror kommer att gynna de svenska och nordiska industribolagen.

Försiktig med konsumtion och råvaror

När räntan nu börjar toppa, kan det vara intressant med tech-aktier?

”Det har pendlat lite fram och tillbaka. I våra globala portföljer har vi haft en övervikt mot stora tillväxtbolag, amerikanska alltså. De har gått väldigt bra på sista tiden. Dessutom har flera av de här företagen nettokassor, och är inte beroende av upplåningsmarknaden och drabbas inte av stigande räntor. Men det här böljar lite fram och tillbaka. Vi behöver inte gå längre tillbaka än kvartalet innan. Då var det fördel i value-bolag och billiga bolag. Det här är lite anledning till att vi sprider riskerna.”

Vilka sektorer är ni mer försiktiga med? 

”Vi är lite mer försiktiga till konsumtionsvaror och en del råvarubolag. Jag har heller inte övervikt i våra portföljer i rent defensiva segment. Det är inget problem med de segmenten, men en hel del av bolagen är värderade ganska högt.”

Fladdrig reda framför oss

Om vi kommer tillbaka till Stockholmsbörsen. Vad anser du om värderingarna där? 

”Vi tycker att värderingen är neutral. Det är lite det vi ser även på ett globalt aktieindex. Under pandemin när man gasade på med likviditet och låga räntor så var det väldigt fördelaktigt, och det drev upp värderingarna både i Sverige och på ett globalt index. Sedan inbromsningen kom 2022 med höjda styrräntor har värderingarna tryckts ned igen. Men nu ligger värderingarna ungefär där de var innan pandemin, vilket historiskt är ganska normala.”

Vad tror du om börsen 12 månader fram?  

”Det är svårt att komma rätt på en exakt punkt 12 månader fram i tiden, men jag räknar ju med att vi då redan har passerat en konjunkturbotten. Inflationen kommer att vara lägre och centralbankernas retorik kommer att vara mjukare. Trots att vi går in i en svacka nu, vilket i regel inte är bra för börserna, så tror jag att vi 12 månader framåt i tiden kommer vara mer positiva än nu. Därför tror jag att börsen trots allt kommer att vara lite högre. Men det kommer att vara fladdrigt på resan dit.”

På Affärsvärldens sida Börsen idag hittar du dagens vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen. På sidan Aktierekar hittar du de senaste rekommendationerna och riktkurserna för svenska aktier.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.