Årets bästa förvaltare: ”Börsen piggnar på sig – jag har köpt i EQT”

Stockholmsbörsen upplevde en hälsosam rekyl i september - men aktier brukar vara en vintersport och börsen kommer piggna på sig innan årets slut, spår förvaltaren bakom årets bästa Sverigefond.
Stockholmsbörsen
Foto: TT

Öhman Sverige Fokus har klättrat närmare 30,3 % sedan årsskiftet och är därmed årets bästa Sverigefond. Den toppar kategorin Sverige i Morningstars databas och har också gått bättre än Stockholmsbörsen i stort.

De största innehaven i fonden är Veoneer, Astra Zeneca, Nibe, Hexagon och Atlas Copco. De vägde mellan 7,3 och 6,2 % procent i portföljen per den sista augusti. Det framgår av fondrapporten för september månad.

Det är Anders Avervik som förvaltar fonden. I sin månadskommentar beskriver han börsnedgången på Stockholmsbörsen i september som en hälsosam rekyl.

”Med höstmörkret följer inte sällan en säsongsmässigt svagare period”, skriver Öhman-förvaltaren vidare.

POSITIV TILL STOCKHOLMSBÖRSEN

Han skriver också att han varit inne i tidigare månadsrapporter på att han hade förväntat sig en rekyl. Men efter september månad verkar han nu vara mer positivt inställd till Stockholmsbörsen:

”Aktier brukar vara en vintersport och vår grundtes är att börsen piggnar på sig innan årets slut”, skriver han.

Han menar dock att det kommer bli allt viktigare vilka aktier man köper framåt. Han själv ökade i två bolag på Stockholmsbörsen under årets nionde månad – nämligen Embracer och EQT.

”Prislappen på Embracer har kommit ner rejält, vilket vi till stor del anser är obefogat”, skriver fondförvaltaren.

UTFLÖDE I SEPTEMBER

Parallellt med att Stockholmsbörsen backade såg aktiefonder ett nettoutflöde på 17,5 miljarder kronor i september, enligt statistik från Fondbolagens förening.

”Osäkerheten bland de svenska spararna är tydlig, men det är viktigt att komma ihåg att börsnedgångar hör hemma i en normal börscykel. De mer aktiva spararna valde att dra ned på risken genom att sälja av aktiefonder till förmån för de mindre riskfyllda räntefonderna”, sa Fondbolagens förenings sparekonom Johanna Englundh tidigare i veckan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets