Strateg: ”Jag skulle inte köpa aktier på bred front i dag”

"Vi kan vara i närheten av en botten i börsnedgången", säger SEB:s expert Johan Hagbarth till DN. Spiltans Per H Börjesson säger samtidigt till SvD att det är rea på börsen just nu.
Strateg: ”Jag skulle inte köpa aktier på bred front i dag” - höstbörsen-nh (1)
Höstbörsen kan bli allt annat än lugn. Foto: TT

Det har varit rejält skakigt på Stockholmsbörsen och globala marknader i år. Då har investmentbolaget Spiltan tryckt på köpknappen.

”Man ska köpa aktier när det är rea på börsen och det är det nu. Vi (Investmentbolaget Spiltan, reds anm) har köpt aktier under hela våren”, säger han till Svenska Dagbladet.

SvD har även pratat med Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar, som inte tror på en betydande uppgång till hösten.

”Vi räknar med att osäkerheten sitter i och det är svårt att tro att takten i senaste börsuppgången fortsätter i höst”, säger hon till tidningen.

Hon menar även att mycket hänger just nu på Feds agerande kring räntehöjningarna.

”Marknaden kan mycket väl fortsätta att vara positiv så länge Fed agerar som väntat. Men det är ett osäkert läge och det får vi nog leva med ett bra tag till. Räkna inte med en lugn höst.”

Inte läge för högriskplaceringar

SEB:s placeringsstrateg Johan Hagbarth menar att ”det kommer vara jobbiga förutsättningar ett tag”.

”Men sen kanske det kan bli lite bättre igen och vi kan vara nära någon slags botten”,  säger han till Dagens Nyheter.

Han pekar även på att positiva kvartalsrapporter från svenska storbolag som Volvo och Autoliv visar på en stor motståndskraft.

Men även om ljuset i slutet av tunneln börjar skymta, manar han till försiktighet i handeln.

”Jag skulle inte köpa aktier på bred front i dag och stoppa in allt i högriskplaceringar. Det finns lite fler orosmoln nu och risken ökar att något eller några av dem slår in”, säger Johan Hagbarth.

Vill du veta vilka aktier som är dagens vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen hittar du det på Affärsvärldens sida Börsen idag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.