Tidigare Ericssonanställd mutåtalas i New York

En tidigare anställd på telekomleverantören Ericsson i Egypten misstänks ha mutat offentligt anställda i Djibouti. Det skriver TT.
Ericssons huvudkontor i Kista.
Ericssons huvudkontor i Kista. Foto: Foto: Fredrik Sandberg/TT
Mellan åren 2010-2014 ska mannen ha mutat tre myndighetspersoner med motsvarande 18 miljoner kronor för att företaget skulle erhålla kontrakt för telekomutrustning värt omkring 200 miljoner kronor. Skulle han fällas riskerar han ett fängelsestraff på 25 år.

På samma tema åtalades fyra tidigare Ericssonanställda i maj i år, även dessa anklagade för att ha mutat offentligt anställda i Djibouti mellan 2011-2012.

Telekomjätten har tidigare utretts för mutbrott av amerikanska myndigheter och i 2019 åkte man på jätteböter om 10 miljarder kronor efter förlikning. Den utredningen rörde mutbrott i bland annat Kina och Indonesien som begicks under perioden 2000-2016.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.