Carl Bennet: Så här blir Sverige konkurrenskraftigt om tio år

Fördubblade forskningsanslag, utökade befogenheter till professionen inom skolan, vården och rättsväsendet samt en modern lärlingsutbildning. Det är några av sakerna som krävs för att vi ska ha ett konkurrenskraftigt näringsliv och välfärdssamhälle om 10 år, enligt Carl Bennet.
Carl Bennet skriver en krönika i Affärsvärlden inför valet.
Ny kärnkraft är en av sakerna som Sverige behöver satsa på, skriver Carl Bennet.

Om ett par veckor är det val i Sverige. Det hålls i en osäker tid. Världen har i mer än två år plågats av en svår pandemi. Ett orättfärdigt krig i Europa påverkar allas vardag och ekonomi.

Bilden är splittrad men vår grund ger hopp. Sverige har bättre än många andra repat sig efter pandemin. Vår konkurrenskraft är 2022 den fjärde starkaste i världen enligt IMD World Competitiveness Ranking.

Hur skapar vi förutsättningar för att om tio år både ha ett välfärdssamhälle och ett näringsliv som är internationellt konkurrenskraftigt? Svensk industri med tjänster exporterar årligen för 2500 miljarder. Exportinkomster och välfärd går hand i hand.

Viktiga frågor för mig är försvar av demokratin, en skola för alla, en modern lärlingsutbildning, framtidens infrastruktur, högre utbildning, forskning, vård och omsorg, grön omställning, trygghet, företagens villkor, EU och integration.

TA BORT UNDERKÄNDA BETYG

Jag vill ha ett samhälle som omfattar alla, som bygger på ansvar och förtroende och arbetsmoral. Jag ser framför mig ett Sverige som är ett globalt föredöme med en ekologisk och demokratisk hållbar utveckling. Ett land som klarar klimatomställningen, har en innovativ miljö för näringslivet och som är attraktivt att leva och investera i.

Skolan är grunden för utvecklingen i samhället. Dess ansvar är att skapa förutsättningar för alla barn och ungdomar att nå resultat efter förmåga och ge dem hopp om ett framtida yrkesliv. Ett radikalt förslag: Varför inte återgå till en betygsskala utan underkänt?

För att lyckas i sitt arbete måste skolans värde och roll respekteras, vilket innebär att vi ger professionen ansvar och befogenheter. Karriärvägar och en attraktiv lönesättning måste tydliggöras.

FÖRDUBBLA FORSKNINGSANSLAGEN

En modern lärlingsutbildning, yrkestrainee med validering, tjänar väl vårt samhälle. Den ger möjlighet för nyanlända, unga och dem som står långt ifrån arbetsmarknaden att få in en fot, samtidigt som de får praktik, lär sig språket, får betyg, lön och känner sig behövda.

För mig som industribyggare har den högre utbildningen en nyckelroll för samhällets kunskapsutveckling och kompetensförsörjning vilket också deklarerats av FN för att realisera Agenda 2030. Den högre utbildningen tjänar på gränsöverskridande mellan akademi, offentlig sektor och näringslivet. Utöver ämneskompetens ska den ge kreativ, analytisk och kritisk förmåga för att omsätta och utveckla ny kunskap i produkter och tjänster. I den högre utbildningen ska kunna ingå ett livslångt lärande som består av fortbildning, vidareutbildning, karriärväxling och bildning.

Forskningsanslagen bör fördubblas är mitt förslag, från 1 till 2% av BNP. Detta är en investering som sätter Sverige på kartan när det gäller kunskapsmiljö och forskningsmöjligheter. Satsningen görs inom grundforskning och tilldelas våra universitet och högskolor. Samtidigt måste staten i högre grad decentralisera ansvar och beslut till universitet och högskolor.

FÖRSLAG FÖR VÅRDEN

Vården och omsorgen är ett debatterat ämne. Här vill jag lyfta fram följande:

  • Låt professionen styra.
  • Ge läkarna mer tid för patienten.
  • Fakta och kliniska resultat ska styra förbättringsarbete.
  • Sverige har bra vård när patienten kommit in i rätt del av systemet.
  • Förebyggande hälsoarbete.
  • Fler karriärvägar för sjuksköterskor.
  • Betala vidareutbildningen för erfarna undersköterskor till sjuksköterska. Utbildningen borde kunna förkortas från tre till två år.
  • Fler heltidstjänster inom äldrevården.
  • En nationell infrastruktur behövs vad gäller digitala system.

TILLIT OCH ANSVAR KRÄVS

Gängbildning och kriminalitet är ett gift som krackelerar samhället. Det görs mycket men vi måste höja ambitionerna i hela rättskedjan. Ge professionen även här tillit, förutsättningar och ansvar.

Karriärvägar och lön skall prioriteras. Polis och sociala myndigheter har oförtröttligt påpekat hur viktiga de förebyggande insatserna är för att barn och unga inte ska hamna i utanförskap och kriminalitet. Målet är en miljö där unga känner att de behövs.

BRA MED SVENSKT NATO-MEDLEMSSKAP

Demokratin måste försvaras av varje generation.

Världen är sårig och fylld av konflikter. Vår ansökan om Nato-medlemskap är bra och ökar säkerheten i hela Norden. Vi behöver tydligt stödja Ukrainas självständighet.

KULTUREN VIKTIG FÖR FÖRETAGANDET

Så till min profession, företagande och ägande. För mig är följande av stor betydelse:

  • Kompetensförsörjning- och arbetsmarknad, tillgång till vidareutbildning och livslångt lärande.
  • Modern och utbyggd infrastruktur ger kompetens och en utvidgad arbetsmarknad.
  • Tillgång till innovativa miljöer där företagandet får testa sina vingar.
  • Internationellt konkurrenskraftig skattestruktur, vilket vi har som helhet idag.
  • Duktiga yrkesarbetare och ett teknikvänligt fack.
  • En god boendemiljö och ett bra kulturutbud.
  • En god omsorg av barn och äldre.

“BRA INTEGRATION TILLFÖR KOMPETENS”

EU och närhetsprincipen (den så kallade subsidiaritetsprincipen) är centralt för samhället och företagandet. Mer av decentralisering ökar tilliten till EU, och undviker nya Brexit. Sverige behöver i EU värna den svenska modellen för bolagsstyrning som utgår från ägandet, rätten att bruka våra skogar effektivt och att EU:s upphandlingsregler premierar hållbarhet och digitalisering.

En bra integration tillför mångfald och kompetens till vårt samhälle, stärker vår ekonomi och berikar vår kultur. Det får vi genom att kvinnor och män kommer i arbete och bygger sin framtid.

KÄRNKRAFT OCH OMFATTANDE FORSKNING

Det är bråttom med den gröna omställningen för att trygga jordens överlevnad. Det slår forskarna fast. Omfattande investeringar krävs i nya hållbara lösningar för energiförsörjning för företagen och samhället. Det innebär:

  • Fler vindkraftsparker
  • Fler solcellsanläggningar
  • Ny kärnkraft
  • Omfattande forskning i ny teknik.

Avslutningsvis: Sverige är ett attraktivt land med humanism och styrka inom många områden. I företagen finns ett utvecklat samarbetsklimat. Mitt budskap är: investera i vår demokrati, planeten, kompetens, människor.

Carl Bennet, företagare och storägare i flera svenska börsbolag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla krönikor