Aktien rusar 40 procent på börsen

Stockholmsbörsen har inlett årets sista handelsdag med marginella rörelser överlag. Ett undantag är bioteknikföretaget Glycorex.

Vid 9.15-tiden var storbolagsindexet OMXS30 ned 0,1 procent till nivån 1.517. Aktier för 0,4 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. De ledande indexen på kontinenten backade också svagt.

USA-börserna stängde i stort oförändrade på torsdagen. USA-terminerna noterades svagt uppåt på fredagsförmiddagen medan de asiatiska indexen letat sig något högre.

Oljepriserna har stigit något under morgonen, även bas- och ädelmetallpriser noterades överlag uppåt. En svagare dollar bidrog positivt för dollarhandlade råvarupriser. Det satte inga tydliga spår i råvarurelaterade aktier där Boliden steg svagt medan Lundin Petroleum noterades aningen lägre.

SSAB A var svagast presterande aktie inom OMXS30 under öppningshandeln med en dryg procents kurstapp för aktien som varit bäst presterande inom OMXS30 under helåret med en kursdubbling. Swedish Match var bäst presterande aktien under öppningshandeln med 0,4 procents uppgång.

Fingerprint var 0,2 procent ned. Aktien har varit den mest nettosålda aktien i december hos nätmäklarna Avanza och Nordnet efter vinstvarningen.

Elekta steg omkring 1 procent har skrivit ett 13-årigt samarbetsavtal med Stockholm läns landsting och Nya Karolinska Solna avseende avancerad strålbehandling. Initialt ordervärde uppgår till cirka 350 miljoner kronor, exklusive värdet av optioner på ytterligare utrustning och tjänster under avtalsperioden. Avtalet är en slutlig bekräftelse på den upphandling som Elekta vann tidigare i våras men som överklagades av Varian.

Glycorex har fått ett nytt patent beviljat i USA. Aktien lyfte nära 40 procent.

Elfordonstillverkaren Clean Motion klättrade drygt 20 procent. Bolaget har fått en order på 50 fordon från taxibolaget Bzzt för dess etablering i Stockholm

Fredagens europeiska statistikagenda är tunn, från USA väntar Chicago inköpschefsindex för december i eftermiddag. Indexet väntas ha sjunkit till 56,8 från 57,6 i november.

USA-räntorna har fortsatt att röra sig något lägre sedan torsdagseftermiddagen med tioårsräntan på 2,47 procent. Det sedan det amerikanska finansdepartementet emitterat sjuåriga obligationer för 28 miljarder dollar på torsdagskvällen med ett starkt mottagande. Obligationerna såldes till en ränta på drygt 2,28 procent.

Dollarn föll brant tidigt på fredagsmorgonen svensk tid för att snabbt repa sig i en rörelse som handlare förklarat med att likviditeten på marknaden är dålig.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.