Alla Affärsvärldens analyser vecka 46

Analyser av Corem, FM Mattsson, Cloetta, SBB, Ferronordic, Nibe, Bure, Embracer, Balder, Götenehus, Sats, Logistri, samt Afv-portföljen, Börsgolvet, Investeraren, Råduppföljning, Lock-up-avtal och rapportkalender vecka 47.
Alla Affärsvärldens analyser vecka 46 - Skärmbild 2023-11-17 144647

Corem

Rutger Arnhults fastighetsbolag Corem planerar att sälja fastigheter för över 12 miljarder kronor. Om affärerna går i lås löser det mycket av bolagets omedelbara finansiella utmaningar. Men bara ett av aktieslagen ser någorlunda köpvärt ut.

FM Mattsson

Risken är att blandarbolaget får fortsätta kämpa motströms när nyproduktionsmarknaden nu står inför ett stort ras. Än så länge är dock intrycket att FM Mattsson klarat byggsvackan långt bättre än väntat.

Cloetta

Godistillverkarens planerade fabriksbygge har redan försenats rejält och det är inte omöjligt att det kan dröja bortåt 2028 innan Cloetta når drömresultat med en fullt intrimmad produktionsanläggning. På vägen dit finns risken att fördyringar – eller andra operativa utmaningar – gör skuldsättningen till ett problem.

SBB

SBB har på ett år nästan halverat det fastighetsbestånd som redovisas i bolagets böcker. Men Afv:s räkneexempel visar att ytterligare en halvering kan krävas innan balansräkningen går ihop.

Ferronordic

Efter fjolårets exit från Ryssland satsar nu Volvo-återförsäljaren Ferronordic stort på USA-marknaden med ett miljardförvärv. Det verkar vettigt men läget för aktien är nu inte som förr.

Nibe

Värmepumpsbolaget Nibe har skämt bort sina aktieägare med en genomsnittlig avkastning på drygt 25% per år sedan noteringen. Den organiska tillväxten har varit riktigt stark senaste året samtidigt som aktien värderas lägre än på länge.

Bure

Investmentbolaget Bure värderas till en premie på cirka 11%. Mycronic och Vitrolife står fortsatt för drygt hälften av substansen. Bure-aktien har tappat en del sedan Affärsvärldens säljråd i början av året.

Embracer

Efter dagens kvartalsrapport så stiger spelkoncernen Embracers aktie med 13% till cirka 24 kr. Innebär det att Embracer är förbi det värsta och går mot bättre tider igen? Det verkar ju vara börsens slutsats i alla fall. Jag är inte så säker på att det är rätt slutsats.

Balder

Vi gav i somras ett köpråd på fastighetsbolaget Balder. I takt med att oron för ytterligare räntehöjningar minskat har Balders aktie gått starkt. Vi synar nu aktien på nytt för att se om den fortfarande är köpvärd.

Götenehus

Huvudägaren Erik Hemberg lägger genom sitt ägarbolag EHF ett kontant bud på Götenehus uppgående till 3,25 kronor per aktie. Det motsvarar en premie på knappt 18% jämfört med gårdagens stängningskurs. Hur skall man se på budet?

Sats

Någon lågkonjunktur syns inte till i Sats träningslokaler. Håller detta i sig kan bolaget beta av sin stora skuld framöver. Bolaget har kommit en bra bit med sitt lönsamhetsprogram och en central fråga är hur mycket som finns kvar att hämta här.

Logistri

Det lilla fastighetsbolaget tar in knappt 200 Mkr i en garanterad företrädesemission som ska bana väg för tillväxt. Om förvärvsutrymmet på bortåt en halv miljard kronor sätts i spel bör risken i beståndet minska och P/E-talet falla under 10.

Afv-portföljen

Portföljen steg nära 4% när hopp om räntesänkningar eller i alla fall slut på höjningar fick tag om marknaden.

Börsgolvet

Mäklarna är tillbaka från höstlovet och isen börjar lägga sig på rapportfloden. Mikrobolagen kämpar för att hålla sig kvar på listorna och etiken får stryka på foten när pengarna ska in.

Investeraren

Behandlingar mot opioidberoende och skelettskador har stärkt fonden Lancelot Avalon i år, medan spelutvecklare tyngt. Förvaltaren Erik Bertilsson har mycket fokus på hälsovård, men gillar också tre industribolag där han tycker ett är förbisett, ett annat borde byta namn och ett tredje är för billigt.

Råduppföljning

Köprådet i kontraktstillverkaren Hanza utvecklades starkt. Omgångens övriga köpråd gick sådär. Under året har det presenterats bud på både Sleep Cycle och Readly.

Lock-up-avtal

Kommande veckor löper lock-up-avtal ut för ägarna i Binero Group, Thunderful, Nivika Fastigheter, Humble Group, Nodebis Applications, LumenRadio och Viva Wine.

Viktigaste bolagshändelserna vecka 47

Kommande vecka rapporterar bland annat Kopparbergs och Catena Media. Utdelning är att vänta från Cibus och Revolutionrace. Här listar Affärsvärlden alla bolagshändelser vecka 47.

DU TJÄNAR MER PÅ ANALYS FRÅN AFFÄRSVÄRLDEN

Prenumeranter har full tillgång till:

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från Invesco