Allt fler oljebolag tvingas ställa in betalningarna

De rekordlåga oljepriserna skapar en våg av oljebolag i USA som inte längre kan betala sina skulder. Det skriver CNBC.

– Energi fortsätter vara den sektor som har störst svårigheter och står för nästan en fjärdedel av de 79 betalningsinställelser vi haft hittills i år, säger Sharon Ou, kreditchef vid Moody’s Credit Policy Research.

Det ansträngda läget i oljesektorn kommer efter flera års kraftigt lånande sedan USA:s energiproduktion tog fart igen. Med ett WTI-oljepris som sjunkit till runt 40 dollar fatet ser bolagen intäkterna sina medan skulderna finns kvar.

Energiboomen det senaste decenniet har eldats på av en kreditvåg från amerikanska banker, som nu säger att de väntar sig mer misskötsel och fler avskrivningar från energibolag i år.

Bland de banker som hissar varningsflagg för lånens kvalitet finns Wells Fargo, Bank of America och JP Morgan Chase, skriver CNBC.

En del energibolag tar saken i egna händer för att lätta på skuldbördan. Några säljer tillgångar, andra skär i kostnader, vissa ger ut nya aktier medan somliga hedgar oljeproduktionen vid ett visst pris.

Några kan dock inte fly undan skuldfällan utan faller offer för det låga oljepriset och ansöker om konkurs, skriver CNBC.

Oljepriset svängde upp och ner under måndagen efter att Saudiarabien meddelat att landet är berett att arbeta med andra oljeexportörer för att stabilisera priserna.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.