Bolagen som rusar på stark dollar
Klockan 13.15 var OMXS30 1,7 procent högre till noteringen 782,6. Omsättningen uppgick till 7,9 miljarder kronor.
Efter stängningen i New York på onsdagen röstade den amerikanska senaten igenom räddningspaketet. Det var dock ett paket som reviderats en del från sitt ursprungliga förslag. Tilläggen är, bland annat, en ökning av insättningsgarantin, en föreslagen förändring av redovisningsregler samt ett paket med, “icke relaterade”, skattesänkningar för hushåll och företag på 150,5 miljarder dollar.
– Räddningspaketet är i fortsatt fokus och nu är aktiemarknaden glad över att senaten godkände det och det verkar som ett antal representanter har svängt om så det finns nog goda möjligheter att få igenom det även i representanthuset. När det går igenom där blir det lite lättnad för marknaden då en osäkerhet försvinner, säger Henrik Degrér, portföljförvaltare på Handelsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.
Förutom optimismen kring räddningspaketet fick aktiemarkanden stöd av en kraftig dollarförstärkning. En dollar kostar nu så mycket som 7:02 kronor.
– Det är ett par saker som driver dollarn, en viktig sak är att man är orolig för inbromsningen i Europa. Sedan finns det en strukturell kraft också och det är att amerikanska banker håller på att ska strama åt sina böcker, säger Henrik Degrér, och fortsätter:
– Amerikanska banker har varit stora kreditgivare globalt sett och nu börjar de vilja ha tillbaka sina pengar. Tidigare lånade de ut dollar till aktörer utanför USA som sedan sålt dem och köpt sin egen valuta för att göra investeringar och liknande i de egna länderna. Nu måste dessa aktörer ta egna pengar för att köpa dollar och betala tillbaka.
De svenska bankerna fortsatte att återhämta sig i likhet med utvecklingen för finanssektorn i övriga Europa. Swedbank A steg med 4,4 procent till 94:75 kronor, SEB A klättrade 5,3 procent till 115:25 kronor, SHB A ökade 2,5 procent till 164 kronor och Nordea avancerade 1,8 procent till 86:80 kronor.
S&P Equity Research har sänkt riktkursen för Swedbank till 110 kronor, från tidigare 150 kronor, men är därmed ändå en bit över senaste betalkurs. Bakom sänkningen ligger att S&P Equity Research ser en dämpning i lånetillväxten, fortsatt marginalpress, svagare marknadsrelaterade inkomster och ökade kreditkostnader de kommande kvartalen.
Av finansnyheter från Europa finns att UBS sagt att det räknar med att kunna rapportera en “mindre vinst” för det tredje kvartalet. När det gäller helåret 2009 räknar den schweiziska banken med att det ska bli ett lönsamt år. UBS meddelade samtidigt att det avyttrat stora dela av sina positioner kopplade till kommersiella och bolånerelaterade värdepappper i USA. Beskedet fick UBS-aktie att stiga med över 10 procent i Zürich.
Den dollarkänsliga skogssektorn var annars bästa bransch med uppgångar för Stora Enso R på 6,1 procent till 69:75 kronor, Rottneros avancerade 8,0 procent till 2:30 kronor och SCA B ökade 4,5 procent 76 kronor.
Ericsson B som också drar stor nytta av en högre dollar klättrade 1,2 procent till 61:30 kronor. Aktien hölls dock tillbaka av att Goldman Sachs sänkt rekommendationen till sälj, från tidigare neutral, med riktkurs 58 kronor, från 71 kronor. Vidare har Bernstein sänkt riktkursen för Ericsson till 100 kronor, från tidigare 110 kronor, men behåller outperform.
H&M, som tillhör den minoritet av bolag som missgynnas av en dollarförstärkning, steg med måttliga 0,4 procent till 274 kronor. Innan dagens öppning hade aktien fallit med 11 procent under två handelsdagar i spåren av att bolaget på tisdagen lämnade en rapport som var sämre än väntat.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.