DI: Köp investmentbolaget

Investmentbolagsaktien är köpvärd trots att dess nuvarande substansrabatt är låg ur ett historiskt perspektiv. Risknivån bedöms samtidigt som "låg".

Det skriver Dagens Industri i en analyskrönika om Investor på måndagen.

”När Börje Ekholm blev vd i september 2005 var Investor i stort sett obelånat, andelen onoterade investeringar vid sidan av börsen utgjorde 14 procent och förvaltningen kostade årligen 0,35 procent av tillgångsmassan. Sedan dess har den onoterade andelen fördubblats, belåningen har ökat till strax under 9 procent av tillgångarna och förvaltningskostnaden har halverats”, skriver Dagens Industri kring den dryga nioårsperiod som gått sedan Börje Ekholm tog över som vd.

Den högre andelen onoterade innehav ger tillgång till eget kassaflöde vilket ger Investor ”ökat finansiellt manöverutrymme”, noterar tidningen.

Framtida förbättringspotential finns enligt tidningen om Investor:

1) Ökar den onoterade delen.

2) Breddar portföljen med mer fastigheter.

3) Utnyttjar sitt varumärke mer till att investera i verksamheter där ägarens namn har betydelse (så som skola och vård).

4) Blir mer aktiva i förvaltningen av de noterade kärninnehaven.

5) Att återköpa aktier när substansrabatten är hög.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.