EU-kommissionen granskar spansk budget

Spaniens finansminister Luis de Guindos tror att han kommer få sin hemläxa godkänd av EU-kommissionen. Läxan rör den spanska budgeten för 2016.

”Jag tror inte det blir många anmärkningar” sa Luis de Guindos efter att ha träffat Pierre Moscovici, EU-kommissionären med ansvar för ekonomiska frågor, i samband med eurogruppens möte som pågår i Luxemburg.

En av åtgärderna man har infört i spåren av den finansiella och ekonomiska krisen är att EU-kommissionen på förhand ska granska euroländernas budgetar. Deadline för att lämna in nästa års budget för granskning är egentligen 15 oktober men Spanien lämnade på grund av stundande val in sin budget redan i mitten av september. De kommande 24 timmarna ska Spanien få sin dom.

”Kommissionen planerar att anta sin åsikt om den spanska budgeten imorgon eftermiddag”, säger en anonym EU-kommissionskälla till SIX News.

Spanien håller sig för närvarande med ett större underskott än vad EU:s regler egentligen tillåter. Enligt den så kallade stabilitets- och tillväxtpakten, som är tänkt att garantera att EU-länderna håller sig med sunda offentliga finanser, får medlemsländernas budgetunderskott inte överstiga tre procent av BNP. Spanien väntas ha ett underskott på 4,2 procent i år. I budgetplanen som den spanska regeringen presenterat siktar man på att komma ner till 2,8 procents underskott 2016.

Tidigare har det dock funnits frågetecken kring om Spanien verkligen kommer kunna kan leverera dessa siffror.

Finansminister Luis de Guindos sa inför eurogruppens, där man ska ha ett informellt samtal om budgeten, att han skulle poängtera de positiva signaler som man ser just nu i den spanska ekonomin. Enigt de Guindos är Spanien är ett skolboksexempel för hur tuffa ekonomiska åtgärder kan leda till tillväxt och fiskal konsolidering.

”Tittar man på budgetunderskottet i Spanien så hade vi 2011 ett underskott över nio procent. Vi kommer sluta det här året på en siffra som är under hälften. Ingen ifrågasätter Spanien fiskala ansträngningar”, säger de Guindos.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.