General Electric i redovisningshärva
Misstankarna riktas nu mot att General Electric trixat med sin pensionsfond för att kunna uppvisa ett positivt resultat.
General Electric är med ett börsvärde på nära 3000 miljarder kronor inte bara världens största börsföretag, utan även ett av de mest respekterade.
General Electric plockade ut en vinst på 2,1 miljarder från sin pensionsfond mellan 1999 och 2000 trots att fonden förlorade pengar genom de sjunkande aktiekurserna, skriver brittiska BBC.
Det hela skedde därtill när den legendariske Jack Welch – Amerikas svar på Percy Barnevik (före skandalen) och ofta omtalad som världens bäste företagsledare – stod vid rorkulten.
Att plocka ut pensionspengar som vinstmedel för att nå Wall Streets förväntningar verkar ha varit ett tämligen vanligt fenomen bland amerikanska storföretag, vilket lär innebära att fler företag kommer att släpas till galgbacken.
Gott eldunderstöd får skeptikerna av finanslegendaren Warren Buffet, som går till hårt angrepp på fenomenet.
BBC citerar Buffet som menar att General Electric, General Motors, Exxon och andra amerikanska storföretag baserar vinsthemtagningarna från sina pensionsfonder på ”hjältemodiga antaganden” om deras framtida avkastning.
USAs president, George Bush, kräver nu långa fängelsestraff för de direktörer som blåser upp bolagens resultat- och balansräkningar.
Därmed riskerar han att bli av med sin vicepresident, Dick Cheney, som fram till valet var VD för den amerikanska oljejätten Halliburton. Halliburton befinner sig nu i skottlinjen för den amerikanska finansinspektionen, SEC, som misstänker att bolaget 1998 ”förbättrade” sin balansräkning med cirka 100 miljoner dollar – med benäget bistånd av den före detta revisionsjätten Arthur Andersen.
Men det stannar inte där. Nu i juli redovisas resultaten för andra kvartalet och av allt att döma lär fokus för en gångs skull hamna mer på hur resultaten har uppstått, än på hur de ser ut. Investerarna har ju förlorat i storleksordningen 150 miljarder dollar det senaste året enbart på Worldcom och många befarar att det finns fler liknande företag därute.
Enligt experterna kan det denna gång handla om företag som Time Warner – som tidigare ägnat sig åt samma bokföringstrixande som Worldcom – och 3M som tagit stora kostnader sju kvartal i rad.
För svenskt vidkommande kan vi med oro se fram emot Ciscos rapport, som ju brukar påverka Ericsson och Nokia. Cisco gick hela 90-talet på uppköpsrunda och det finns en utbredd oro för att den rundan har givit upphov till en hel del kreativ redovisning.
Enligt en undersökning från New York University håller amerikanska bolag rekordtakt vad beträffar förändringar av tidigare rapporter. Chansen är rätt god för att företagen nu försöker rensa rejält i sina böcker för att kunna återupprätta något av det svunna förtroendet.
Därmed ökar oron för att bokföringsjusteringar ska leda till att vinsterna faller även detta kvartal. Förväntningarna låg annars på att vinsterna nu skulle öka med några procent efter att ha fallit fem kvartal i rad.
Johan Jörgensen
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.