HUI justerar upp BNP-prognosen – prisökningar största drivkraften i ökning i detaljhandeln

Detaljhandel
Foto: Annika af Klercker / SvD / TT
HUI justerar upp sin tillväxtprognos för BNP till 3,3% i år, mätt som fasta priser. Samtidigt lyfter organisationen att det finns en stor osäkerhet givet hur kriget i Ukraina utvecklar sig.

”Invasionen förstärker flera av de ekonomiska trender som har utvecklats under pandemin. Inflationen drivs på av kraftigt stigande råvaru- och elpriser, vilka förutom i direkt konsumtion av hushållen även används i produktionsledet av varor. Den kortsiktiga utvecklingen blir att plånboken kommer att upplevas som tunnare för fler hushåll och den långsiktiga utvecklingen blir att fasta utgifter så som boendekostnad kommer att ta en större del av hushållens ekonomi”, säger Joakim Wirén, analytiker på HUI Research.

Detaljhandeln väntas växa med 4% under året, detta i löpande priser. Om utfallet blir som prognosen är det i så fall något över snittet för det senaste decenniet.

Dagligvaruhandeln väntas öka 4,5% och sällanköpshandeln 3,5%. En stor förklaring väntas komma från prishöjningar.

I fasta priser väntas dagligvaruhandeln öka 1,5%. Branschen väntas ha stöd av en återöppnad gränshandel.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.