Iran kan dubbla sin oljeexport

Iran kan komma att öka på exporten av olja när de internationella sanktionerna upphör oavsett om oljepriset faller.

Det uppger landets representant i OPEC, Mehdi Asali, enligt nyhetsbyrån Bloomberg. Det är knappast någon munter läsning för de länder som önskar utbudsbegränsningar i syfte att få upp priset. Bland de länderna märks exempelvis Venezuela.

Samtidigt finns det kapacitet i Iran. Landet har möjlighet att öka exporten rejält och på ett halvår skulle exporten kunna dubblas, uppger Mehdi Asali.

Enligt de nuvarande sanktionerna får landet i Mellanöstern endast exportera 1 miljon fat olja per dag, men produktionen uppgick i maj till 2,8 miljoner fat olja. För att sätta det i perspektiv är det mer än andra stora oljeländer såsom Venezuela och Nigeria. Totalt skulle alltså Iran kunna exportera 2 miljoner fat olja per dag om sanktionerna lyfts.

Sanktionerna mot Iran, som pågått under de senast tio åren, skall diskuteras i slutet av juni.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.