”Ljuset i börsmörkret”

Oron kring Kina accelererar. Stockholmsbörsen har rekylerat 15 procent, exkluderat utdelningar, vilket kortsiktigt bör markera botten för den här gången.

Börsoron fortsätter ner efter förra veckans stora nedgångar. Med ett initialt ras kring 3 procent på Stockholmsbörsen är hela årets börsuppgång bortblåst. Den kinesiska börsen stängde ned 8,5 procent. Börserna faller även runt om i Europa, bland annat har det tyska DAX-indexet fallit under nivån 10 000.

Epicentrum för den senaste tidens oro stavas konjunkturen i tillväxtländerna med Kina i täten. Allt fler indikatorer pekar mot en svagare tillväxt i Kina samtidigt som den tidigare uppenbart övervärderade Kinabörsen har punkterats betänkligt. Och det finns fortfarande fallhöjd på den kinesiska börsen. Kinesiska staten har stödköpt aktier och genomfört en rad drastiska åtgärder för att försöka bromsa fallet, men utan framgång. Under helgen annonserades även att pensionsfonder ska tillåtas investera i kinesiska aktier.

Flera råvarupriser är nere på samma nivåer som vid finanskrisen. Inte minst oljepriset som nu studsar kring 40 dollar per fat. Råvarubolagen är och har därför varit den senaste tidens förlorare liksom de exportorienterade verkstadsbolagen. Likaså uppspekulerade högriskaktier.

Rekyler på börsen är dock regel och de senaste åren har rekylerna landat på i storleksordningen 10 procent. Affärsvärldens generalindex har nu rekylerat 15 procent (exkluderat utdelningar) sedan toppen den 27 april. Problemet med börskorrigeringar är att det brukar gå snabbt. Så även denna gång. Investerare som inte redan har sålt bör rimligen sitta någorlunda still i börsbåten även om risknivån har höjts.

Kortsiktigt kan dagens urblåsning mycket väl markera botten för det kortsiktigt översålda OMX-indexet. Det som kortsiktigt kan komma att få börsen att rekylera upp är att Kina sänker räntan eller annonserar ett nytt aggressivt stimulansprogram. Det har hänt förr och kommer hända igen. Mycket talar även för att den amerikanska centralbanken skjuter fram den planerade räntehöjningen i september. Dollarkursen har försvagats de senaste dagarna, vilket bekräftar tesen om senarelagd räntehöjning. Och tro det eller ej, Europa kan mycket väl bli ljuset i höstens eventuella börsmörker. Konjunkturen i euroområdet fortsätter att stärkas och utvecklas bättre än väntat. Europa är trots allt Sveriges viktigaste exportmarknad.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco