Norgren ska jaga terrorister
”När jag tog det här jobbet tyckte jag att nio år var en lagom lång tid. Med tanke på vilka tider som gäller för sådana här förordnanden kändes det som en rimlig tidsperiod. I samband med senaste årsskiftet började jag fundera på att det där nog var en rätt bra tanke, man ska göra lite olika saker i livet, och jag informerade regeringen om det”, säger Claes Norgren.
Det uppdrag som ligger närmast i tid, med början när generaldirektörsförordnandet går ut den sista oktober, är att fortsätta leda arbetet det internationella arbetet med nya kapitaltäckningsregler för banker, kreditinstitut och värdepappersbolag.
Uppdraget kommer att skötas utifrån Basel-baserade BIS, Bank of Settlement.
”Det handlar om hur man mäter risker i bankerna och sätter av kapital för att deras kreditbilder ska vara betryggande. Kommittén tar fram förslag till lagstiftning och en kokbok över hur man ska kunna utöva tillsyn”, säger Norgren.
De senaste tidens härdsmälta för telekombolag världen över är en av de faktorer som oroar.
”Det är en sektor som är central men att det finns en stor risk i fastigheter är en gammal sanning som man bör hålla ögonen på. Tänker man på hur mycket som byggts i Östtyskland och jämför det med hur mycket som kan hitta hyresgäster så blir det en betydande faktor.”
Det andra uppdraget, som han fått från regeringen och som han tar sig an från och med juli 2003, blir att jaga bovar på en större arena än han hittills haft i Sverige.
Norgren kommer att ansvara för Sveriges ordförandeskap i världsomspännande organisationen Financial Action Task Force (FATF).
”Det uppdraget handlar om att bekämpa penningtvätt och kriminella drag inom det finansiella systemet, och är inte minst aktuellt i och med det ökade fokuset på terrorism i världen. Det är en spännande men framförallt mycket viktig uppgift”, säger han.
De nya internationella uppdragen till trots blir hans framtida bas fortfarande Sverige, där han lovar att ”följa inspektionens fortsatta arbete med stort intresse”.
”Det läge vi har nu påminner om när jag tillträdde, 1993. Mitt spektrum på den här posten rör sig från bankkris till börskris. Då hanterade vi effekterna av bankkrisen, nu hanterar vi efterdyningarna av börsbubblan.”
Hur ser du på den förtroendekris som aktie- och finansmarknaden befinner sig i efter den senaste tidens skandaler? ”Det är viktigt att ta förtroendeproblemen på allvar och även det är en viktig uppgift för FI även framöver. Vi ser en början till återgång till fundamenta, där prissättningen på finansiella instrument kommer tillbaka till en rimlig nivå och de viktiga nyckeltalen blir dollarkursen och p/e-talen. Men debatten om den spruckna börsbubblan tror jag att vi kommer att få föra en lång tid framöver.”
Ni har fått mycket kritik under de här åren, inte minst för er hantering av insiderproblematiken. Vilken ser du som den viktigaste uppgiften för din efterträdare? ”Man får vänja sig vid att som myndighetsföreträdare få både ris och ros. Diskussionen kring insiderproblematiken är viktig men också mycket svår. Jag tycker att vi har uppgraderat vårt arbete både på den punkten och många andra. Att fullfölja det arbetet, arbeta vidare med frågorna om övervakning och ta hand om efterbörden av börsbubblan är de enskilt viktigaste frågorna.”
Vem vill du se som din efterträdare? ”Där är jag den siste person att fråga, det är regeringens uppgift att utse och det vore snarast dålig stil av mig att ha några synpunkter på den processen.”
Dina nya jobb låter som bra karriärdrag personligen. Vad blir det i löneförhöjning? ”Den frågan passar jag på, det får du fråga mina arbetsgivare om. För mig är de här uppdragen en naturlig förlängning av det jag ägnat mig åt, och en rolig sådan. De passar väl in som en länk i kedjan.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.