Patrik Gransäter stämmer Remium

En tidigare vd i finansbranschen stämmer sin förra firma. Bolaget anklagas för att ha tagit den förre vd:ns kapital. "Ogrundat", svarar firman.

Finansprofilen Patrik Gransäter har hamnat i bråk med fondkommissionsföretaget Remium där han var vd under åren 2008 till 2011. Bakgrunden till bråket, som rullas upp i en stämningsansökan som inkom till Stockholms tingsrätt den 25 februari, är att Gransäter i efterhand blev av med sin miljonbonus i samband med att han lämnade vd-jobbet.

Enligt stämningsansökan hade Gransäter rätt till en rörlig ersättning på 10 procent av företagets vinst under 2010. Årsresultatet 2010 uppgick till 33 miljoner kronor vilket skulle betyda att Gransäter fick 3,3 miljoner kronor i rörlig ersättning. Efter avdrag för arbetsgivaravgifter uppgick summan till 2,2 miljoner kronor.

Pengarna sattes in på ett konto som skulle förvaltas enligt Patrik Gransäters instruktioner. Våren 2011 förvärvades 10324 preferensaktier i fastighetsbolaget Corem AB.

Senare samma år fick Gransäter sparken, det heter i stämningsansökan att Remium sade upp anställningsavtalet. Gransäter fick avgångslön och skadestånd.

I ett förlikningsavtal som de två parterna undertecknade i oktober 2011 kom de överens om att Gransäter skulle få en mindre del av sin lön samtidigt som parterna kom överens om att lägga ner alla ekonomiska anspråk de hade på motparten.

Nu menar emellertid Patrik Gransäter, genom sitt juridiska ombud Fredrik Ramberg, att kapitalet på det ovan nämnda kontot med 2,2 miljoner kronor inte borde ha omfattats av beslutet att häva alla ekonomiska krav på motparten:

”Gransäter medger att förlikningsavtalet/…/fått en olycklig utformning men att detta var av misstag då parternas förhandlingar som ledde fram till förlikningsavtalet ej överhuvudtaget omfattade bonusmedlen utan endast Gransäters krav på skadestånd och uppsägningslön”, skriver Ramberg i ansökan.

Gransäter kräver därför tillbaka 2,2 miljoner kronor plus utdelningar, totalt 2,5 miljoner kronor, alternativt de Corem-aktier som han lät köpa.

Affärsvärlden har bett att få en kommentar från Remiums nuvarande vd Petra Sas angående hur bolaget ställer sig till kravet från sin förre vd:

”Gransäters krav är helt ogrundat. Parternas mellanhavanden reglerades slutligt år 2011 och förlikningsavtalet har för länge sedan fullgjorts. Remium kommer att hantera detta via ombud inom ramen för det rättsliga förfarande som inleds om tingsrätten utfärdar stämning”, skriver Petra Sas i en kommentar till Affärsvärlden.

Patrik Gransäter är erfaren i finansbranschen och är numer partner vid Partner Fondkommission där han sitter i styrelsen. Enligt presentationen på Partner Fondkommissions hemsida har han 25 års erfarenhet som mäklare, förvaltare och investerare. Han var med och startade Hagströmer & Qviberg, Speed Ventures, Öhman Luxembourg och var alltså vd för Remium 2008-2011. Han har också grundat Gransäter & Partners, som senare bytte namn till Birger Jarl Fondkommission.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets