Peter Malmqvist: ”Börsen rider på en orealistisk förhoppning”

När nästan alla svenska storbolag har rapporterat för det första kvartalet 2023 summerar den oberoende analytikern Peter Malmqvist utfallet till en vinstuppgång i årstakt på 20% och ett utfall mot prognos på 18%.
peter malmqvist fastigheter
Peter Malmqvist tror fortsatt att problemen inte är över för börsen.

”Det är ofattbart starkt. Förra kvartalet var motsvarande siffror minus 1,7% och minus 0,8% och vi får går tillbaka till andra kvartalet 2021 för att hitta tillväxtsiffror i klass med dagens, men då mättes ju utvecklingen mot det värsta pandemikvartalet 2020”, skriver Peter Malmqvist i Aktiespararna.

Peter Malmqvist tror fortsatt att problemen inte är över för börsen.

”Börsbolagens kvartalsrapporter tyder dessvärre inte på någon konjunkturnedgång, vilket jag anser måste inträffa för att den globala inflationstakten ska komma ner och centralbankernas räntehöjningar vändas i sänkningar. Däremot tror jag att centralbankscheferna börjar bli lite rädda för sitt eget vapen och blir mindre aggressiva”, skriver Malmqvist.

Malmqvist konstaterar att nuvarande räntenivå på drygt 5 procent i USA börjar bita och tror att även om nu också ECB dragit ned på höjningstakten, är centralbanken långt ifrån räntetoppen.

”Därför måste jag fortsätta att varna. Börsen rider på en orealistisk förhoppning om räntesänkningar utan en konjunktur- och vinstnedgång. Det har jag aldrig upplevt”, skriver Peter Malmqvist i sin slutsats.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco
Annons från Carnegie Fonder