Regeringen presenterar tilläggsbudget

Regeringen presenterar på torsdagen en tilläggsbudget med ökade utgifter om 11 miljarder kronor.

Merparten av utgifterna är ett tillfälligt stöd till kommunerna och det civila samhället för att kunna hantera den rådande flyktingsituationen. Det framgår av ett pressmeddelande.

“Dessa extra medel i budgeten för 2015 är i huvudsak en konsekvens av de insatser som partierna enades om den 23 oktober med anledning av flyktingsituationen”, kommenterar finansminister Magdalena Andersson.

9,8 miljarder kronor föreslås tillföras som engångsmedel till kommuner och landsting, medan det civila samhället får 200 miljoner kronor extra.

Vidare föreslår regeringen att anslaget för ersättningar och bostadskostnader för asylsökande ökas med 961 miljoner kronor till följd av det ökade antalet asylsökande.

Om riksdagen antar förslagen bedöms medlem finnas tillgängliga i december och kan användas för att täcka ökade kostnader både 2015 och 2016.

I samband med att den blocköverskridande migrations- och integrationsuppgörelsen presenterades den 23 oktober meddelades att kommunerna skulle få ett tillskott på 10 miljarder kronor i år utöver vad som redan hade budgeterats, varav 200 miljoner skulle gå till civilsamhället.

 

 

nullnull

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här