Riksbanken lämnar räntan oförändrad

Reporäntan lämnas oförändrad på noll procent.
Riksbanken lämnar räntan oförändrad - ingves-900
Riksbankschef Stefan Ingves dilemma: Följa USA eller Europa? Foto: Ali Lorestani TT

Trots att spridningen av coronaviruset har ökat igen har svensk ekonomi utvecklats förhållandevis väl, stöttad av omfattande ekonomisk-politiska åtgärder, skriver Riksbanken på sin sajt.

Riksbanken bedömer att konjunkturutsikterna ser lite ljusare ut nu än i februari men påpekar att pandemin inte är över samtidigt som inflationstrycket är fortsatt lågt.

”För att ge stöd åt ekonomin och för att inflationen mer varaktigt ska ligga nära målet på 2 procent behöver penningpolitiken vara fortsatt expansiv. Riksbanken fortsätter därför att köpa värdepapper inom ramen om 700 miljarder kronor. Reporäntan lämnas oförändrad på noll procent”, skriver Riksbanken.

Beskedet om att inte röra räntan var väntat.

Enligt Infronts enkät väntade samtliga av elva tillfrågade analytiker att Riksbanken skulle lämna reporäntan oförändrad.

Riksbanken ändrade senast reporäntan vid det penningpolitiska mötet den 18 december 2019, då den höjdes med 0,25 procentenheter till 0,00 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets