Svenska finanschefer visar stark optimism trots pandemin

SEB:s återkommande undersökning bland finanschefer visar att de svenska storföretagen står starka och är positiva inför den närmaste framtiden, trots den rådande coronapandemin.
Bättre utsikter
Foto: Maja Suslin/TT
”Vi ser en minskning för första gången på de senaste fem undersökningarna, och den är dessutom rejäl med en nettobalans om 8 procent jämfört med 42 procent hösten 2020. Sverige sticker ut i Europa med den tredje lägsta osäkerheten av samtliga 18 länder i undersökningen”, säger Robert Bergström, Partner på Deloitte.

CFO Survey genomförs två gånger per år och syftar till att spegla förändringar i stämningsläget bland svenska finanschefer samt jämföra med utvecklingen i övriga Europa. I vårens undersökning ser vi bland annat att synen på affärsmöjligheter stigit jämfört med i höstas, organisk tillväxt är finanschefernas främsta prioriteringsområde och att den övergripande nivån av extern finansiell och ekonomisk osäkerhet för företagen anses ha minskat, skriver SEB.

Ur ett branschperspektiv är det tydligt att tillverkningsindustrin och bygg, som varit minst påverkade av pandemin, även är mest optimistiska om affärsmöjligheterna framöver.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets