Trenden bruten – allt färre utländska investeringar i Sverige

Den positiva trenden, där Sverige attraherar allt fler utländska investerare, är bruten, enligt en rapport från EY.
Trenden bruten – allt färre utländska investeringar i Sverige - stockholm-700_binary_6973252.jpg

Det genomfördes 73 utländska investeringar i Sverige under 2018, enligt en rapport från revisions- och rådgivningsföretaget EY. Det är en minskning med 32 procent jämfört med föregående år, vilket innebär att trenden de senaste åren, med en rekordhög procentuell tillväxt, är bruten.

Detta gäller även för Norden totalt, där antalet utländska investeringar minskar för första gången sedan 2015. Antalet investeringar i Norden under 2018 var 340, en minskning med 17 procent.

 – Om man tittar bakåt är Sverige och Norden fortfarande intressanta för utländska investerare. Vi ser att i hela Europa minskar företagens intresse att investera som en följd av fortsatt ekonomisk och politisk osäkerhet, vilket gör att konkurrensen om utländska investeringar skärps ytterligare. De nordiska ländernas möjligheter framöver att säkra utländska investeringar beror på hur de utnyttjar sina styrkor för att förbättra långsiktig attraktivitet, säger Linda Andersson, partner och ansvarig för offentlig sektor i EY i Norden, i ett pressmeddelande.

Den enda positiva trenden ses i Finland, där landets 194 utländska investeringar är fler än alla andra nordiska länder tillsammans. Helsingfors står också för 28 procent av alla investeringar i Norden och har för sjätte året i rad flest investeringar. På en andraplats kommer Stockholm med 44 investeringar, trots att investeringarna där minskade med 25 procent. Både Stockholms och Göteborg är också med bland de sju mest attraktiva städerna i Norden för investerare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.