Biofrigas: Ingen rökare

Efter några riktigt starka börsdebutanter som Led iBond och Nanoform är starten för utvecklingsbolaget Biofrigas på Spotlight mer beskedlig.
På bilden syns noteringsaktuella Biofrigas pilotanläggning för att konvertera biogas till flytande fordonsbränsle. Bolagets idé är att utveckla en mini-anläggning för bönder som vill producera biogas och bränsle ur gödsel. Det kan ge stora ekonomiska och miljömässiga vinster men har hittills försvårats av att gödsel eller oförädlad gas måste fraktas för att genomgå vidareförädling. Det problemet hoppas Biofrigas lösa med sin produkt som kallas CryoSep.

När handeln i Biofrigas aktie startade idag på Spotlight steg kursen snabbt över 5 kr men har efter det sjunkit tillbaka till som lägst 4,50 kr. Nuvarande kurs på 4,84 kr innebär en uppgång på 3 procent jämfört med teckningskursen 4,70 kr.

Det får man kalla svagt. Börsen är upp 7-8 procent sedan teckningstiden avslutades för en månad sedan. Det borde bäddat för större uppgång. Nyhetsflödet är dessutom gynnsamt med uppmärksamhet kring biodrivmedel. Också det borde inspirera aktieplacerare då Biofrigas utvecklar en småskalig anläggning för att utvinna flytande fordonsbränsle främst ur kogödsel.

Närmare bestämt har Regeringen, Centern och Liberalerna nu i juni enats om att införa vad de kallar gröna kreditgarantier till företag som vill investera i miljöteknik. Produktion av biodrivmedel pekas explicit ut som ett sådant område av den ansvariga ministern, Per Bolund (mp).

Men det återstår såklart att se om detta verkligen gynnar investeringar. I Biofrigas fall riktar man in sig på lite större bondgårdar med sitt system som ligger på 4-5 Mkr i inköp.

Emissionen som genomfördes tecknades till 170 procent. Bolaget tillförs nu 17 Mkr. Kapitalet ska gå till att ”skala upp verksamheten, slutverifiera och kommersialisera bolagets anläggning samt bygga en försäljningsorganisation för bearbetning av marknaden”, enligt bolagets VD Jonas Stålhandske. Börsvärdet blir ca 45 Mkr.

https://www.affarsvarlden.se/analys/biofrigas-ipo-inom-biogas

Den analys som Afv gjorde inför noteringen av aktien stannade i ett neutralt råd med lutning åt att inte teckna aktien. En trea i tärningsbetyg. Svagheter som analysen pekade på var ett troligt kapitalbehov, svag uppbackning av andra intressenter inom biodrivmedel och lågt insiderägande.

 

ANDRA AKTUELLA NOTERINGAR – LÄS MER PÅ IPO-GUIDENS SIDA

Bolag Lista Status Sista teckningsdag Noteringsdag Läs mer
Aergirbio First North Inväntar notering 2020-06-15 2020-06-26 Länk
Magle Chemoswed First North Inväntar notering 2020-06-17 2020-06-30 Länk
Shape Robotics First North Danmark Sista teckningsdag idag 2020-06-18 2020-06-25 Länk
Northern CapSek Ventures NGM Teckningstid pågår 2020-06-26 2020-07-07 Länk
Genova Stamaktier Nasdaq Stockholm Teckningstid startar 22/6 2020-06-29 2020-06-30 Inom kort