Alla Affärsvärldens analyser vecka 10

Analyser av Ogunsen, Neobo, Motion Display, XP Inc, RanLOS, Meew, branschsvep kontraktstillverkare, Nimbus, Cibus, EG7, Lammhults och Enfastighetsbolag samt Krönika, Investeraren, Utdelningsportföljen, Lock-up, Råduppföljning och rapportkalender vecka 11.
Alla Affärsvärldens analyser vecka 10 - Analyser vecka 10

Ogunsen

Konsult- och rekryteringsbolaget Ogunsen har ett starkt år i ryggen. Utdelningen höjs med 36% och direktavkastningen är hög. Är aktien köpvärd?

Neobo

Den nya bostadsaktien har rasat från 18 till strax över 13 kronor. Börsen värderar nu fastigheterna till en direktavkastning nära 5%.

Motion Display

Uppsalabolaget Motion Display säljer blinkande skyltar som används för marknadsföring i butiker. Pandemin slog hårt mot bolaget. Klarar bolaget sig undan en ny kapitalanskaffning och hur ska man se på aktien?

XP Inc

Brasilianska nätmäklaren XP har en liknande ställning i sitt hemland som Avanza har i Sverige. Bolaget har vuxit explosivt fram till att tillväxten förra året tvärnitade. Frågan är om man framöver kommer lyckas fortsätta ta marknadsandelar från storbankerna som nu vässat sina erbjudanden inom sparprodukter.

RanLOS

Mätteknikbolaget RanLOS vill få biltillverkare att anamma dess testsystem som ska ge en smidigare produktutvecklingsprocess. Är caset tillräckligt bra för att våga teckna i ett tråkigt noteringsklimat?

Meew

Nya uppgifter har framkommit om noteringsaktuella Meew som sätter ett bolag med tveksamma inslag i ännu sämre dager. Vi ändrar härmed vårt råd till teckna ej.

Branschsvep kontraktstillverkare

Kontraktstillverkarna har gått från konjunkturkänsliga och tråkiga till snabbväxande bolag som gynnas av den strukturella trenden med produktion i närområdet. Flera av bolagen bjöd på riktigt stark utveckling i fjärde kvartalet.

Nimbus

Nimbus förvärvar amerikanska båttillverkaren EdgeWater för drygt 100 Mkr. Bolaget gör samtidigt en riktad emission och drar in utdelningen. Hur skall man se på aktien?

Cibus Nordic

Cibus-aktien ser nu klart billig ut även om man räknar med rejält högre räntor framöver. Men ledningen måste klara höstens obligationsförfall bättre än sist det begav sig för att aktien ska bli bra.

Enad Global 7

Nya krafter har tagit över i spelkoncernen EG7 och driver nu bolaget i en betydligt mindre spekulativ riktning.

Lammhults

Möbeltillverkaren Lammhults byter VD i ett läge med svag lönsamhet, osäkra utsikter och mycket låg värdering. Ska man lockas av aktien?

Enfastighetsbolag

Afv varnade för det i december och nu efter boksluten är det verklighet – kraftigt sänkta utdelningar i börsens enfastighetsbolag. Ett exempel är Solnaberg där vi omprövar rådet.

Krönika

Ibland väljer börsbolag en affärsmodell som är fundamentalt bakvänd. Swedish Stirling är ett aktuellt exempel där ett fattigt pyttebolag skulle finansiera dyra investeringar åt rika storbolag. Sådan bakvändhet är nästan dömd att misslyckas. Därtill finns otaliga andra fatala misstag som bolag gör. Ändå är det rätt sällsynt med konkurser på börsen. Aktiemarknaden har nämligen en stark tendens att fungera som ett generöst socialkontor där även de mest hopplösa fall ständigt får nya bidrag.

Investeraren

När Johanna Ahlqvist slutade som aktieanalytiker på SEB efter 14 år för att bli fondförvaltare på Cliens så plockade hon genast bort två storbolag ur fonden som hon fick ärva. För Affärsvärlden berättar Ahlqvist nu om:
✓ Varför hon dragit ner på risken i portföljen: ”Luften blir tunnare…”
✓ Varför hon tror mer på Nordnet än Avanza.
✓ Varför hon minskat i verkstadsjättar som Atlas Copco, Sandvik – och på vilket sätt Investor ”fungerar som ett dragspel i fonden”.

Utdelningsportföljen

Utdelningsportföljen har startat oväntat starkt men vi fortsätter att ta höjd för att 2023 blir något av ett hundår.

Lock-up

Kommande veckor löper lock-up-avtal ut för ägarna i bland annat Beammwave, SynAct Pharma, Hansa Biopharma, Northgold och CombinedX.

Råduppföljning

För ett år sedan hade Ryssland just invaderat Ukraina och vi skrev om flera påverkade aktier. Ferronordic kollapsade men lyckades till slut sälja de ryska tillgångarna till bra pris. Även G5 klarade året bättre än väntat. Den stora vinnaren blev dock Saab där vårt köpråd avkastade 119%.

Viktigaste bolagshändelserna vecka 11

Kommande vecka rapporterar bland annat SolidX, Energy Save, Aegirbio och Minesto. Utdelning är att vänta från Stora Enso. Här listar Affärsvärlden alla bolagshändelser vecka 11.

DU TJÄNAR MER PÅ ANALYS FRÅN AFFÄRSVÄRLDEN

Prenumeranter har full tillgång till:

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco