Alla Affärsvärldens analyser vecka 3

Analyser av Ratos, Peab, Vitrolife, Icelandic Salmon, Pagero, Ranplan, Resurs, Attendo, Epiroc, Metso, Evolution, Arla Plast samt Börsgolvet, Afv-portföljen, Krönika, Nytt poddavsnitt, Investeraren, Insiderkollen, Råduppföljning och rapportkalender vecka 4.
Alla Affärsvärldens analyser vecka 3 - loggor_v3

Ratos

Skuldsättningen är bantad efter förvärvsräden häromåret och övervinsterna inom Plantasjen är nu helt utrensade. Ratos verkar stabiliserat sina vinster på en god nivå och aktien är nog alltför ratad av börsen.

Peab

Utveckling av bostäder och kommersiella fastigheter har senaste åren stått för runt 40% av hela Peab-koncernens rörelseresultat. Men just nu är det tvärstopp vilket både sänker vinsten och fått skuldsättningen att skena.

Vitrolife

Medicinteknikbolaget Vitrolife skruvade upp sina finansiella mål i mitten av december. Aktien värderas lägre än på länge sett ur ett historiskt perspektiv. Men det behöver inte betyda att aktien är köpvärd.

Icelandic Salmon

Isländska laxodlaren står inför kraftig tillväxt de kommande åren. Givet att expansionen går bra kommer bolaget att bli ett riktigt kvalitetsbolag inom laxsektorn.

Pagero

Budstriden om mjukvarubolaget Pagero har fortsatt. Igår måndag höjde Thomson Reuters sitt bud till 50 kronor per aktie. Det är drygt 11% högre än fredagens bud från Avalara på 45 kronor. Thomson äger nu mer än hälften av aktierna.

Ranplan

Huvudägaren tillika VD Per Lindberg lägger ett budpliktsbud på mjukvarubolaget Ranplan Group uppgående till 1,20 kronor per aktie. Det motsvarar en negativ premie på 5,5%.

Resurs

Nischbanken rasade 30% på beskedet att kreditförlusterna stiger med 77% under fjärde kvartalet. Samtidigt passar Resurs nya VD på att rensa bordet genom att skaka fram ytterligare kostnader på drygt 300 Mkr.

Attendo

Attendo förvärvar den svenska omsorgsverksamheten från Team Olivia vilket stärker koncernens position inom omsorg för personer med funktionsnedsättningar (LSS), Individ- och familjeomsorg (IOF) samt hemtjänst. Under våren kommer styrelsen presentera nya finansiella mål.

Epiroc

Gruvutrustningstillverkaren Epiroc är ett riktigt kvalitetsbolag. Värderingen ser nu låg ut ur ett historiskt perspektiv. Samtidigt ser de kommande åren ut att bli tuffare.

Metso

Finska verkstadsbolaget Metso liknar i flera avseenden delar av Sandvik och Epiroc men värderas till klar rabatt mot de svenska bolagen på börsen. Kanske kan det gapet minska?

Evolution

Raketbränslet som drivit tillväxten håller på att sina för livekasinojätten. Afv ser ändå oddsen som tillräckligt goda för att gilla aktien.

Arla Plast

Industribolaget Arla Plast noterades under IPO-boomen 2021. Aktien handlas en bit under teckningskursen och värderas till drygt 9 gånger rörelsevinsten bakåtblickande. Balansräkningen är i bra skick och nyligen meddelade Arla Plast en avsiktsförklaring av ett stort förvärv i Spanien.

Börsgolvet

Finansfolket är tillbaka i stan och är desperata att uppdatera sig om de senaste turerna. Vem blir VD på Kambi och vart går Nyllet? Vad tusan håller Carnegie på med? Och tas det lika mycket droger runt Stureplan som på Teslas huvudkontor?

Afv-portföljen

Vinstvarningen från Resurs bidrog till att dra ned portföljen under veckan.

Krönika

Varje årsskifte går jag igenom den privata portföljen och reflekterar över varför det gick som det gick. Det är också ett tillfälle att ta nya tag för framtiden. Det är olikt mig, men jag är ganska förväntansfull inför 2024.

Nytt poddavsnitt

Peter Benson, Daniel Zetterberg och Björn Rydell diskuterar följande i veckans avsnitt: Pref-guiden, Pagero, Byggfakta, Lime, Byggmax och Peab.

Investeraren

Krisande SBB gör rätt som stoppar räntebetalningarna på sina hybridobligationer. Det säger förvaltaren Lars Lönnquist som själv investerat i SBB-obligationer i två olika fonder och nu tvingas vänta på räntebetalningarna. ”Troligen var detta ett önskemål eller också krav från bankerna”, säger han till Afv.

Insiderkollen

Afv går igenom alla aktuella insynsaffärer. Senaste veckorna har intressanta transaktioner bland annat skett i SLP, Doro, Careium, Surgical Science och Viaplay.

Råduppföljning

Omgångens bästa råd var köprådet upplevelsebolaget Bodyflight som gav 43% i avkastning. Försvarsbolaget Scandinavian Astor Group genererade en avkastning om 200% under perioden. Vi var positiva även till den aktien men vågade oss inte riktigt på ett köpråd.

Viktigaste bolagshändelserna vecka 4

Kommande vecka rapporterar bland annat Ericsson, Swedbank, SEB, Volvo, Telia, Sandvik, Autoliv och Atlas Copco. Här listar Affärsvärlden alla bolagshändelser vecka 4.

DU TJÄNAR MER PÅ ANALYS FRÅN AFFÄRSVÄRLDEN

Prenumeranter har full tillgång till:

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.