Analytiker: Svårt att se en sänkning av reavinstskatten

Sveriges bostadsminister Peter Eriksson säger sig vilja se en "rejäl sänkning" av reavinstskatten på bostäder. "
Analytiker: Svårt att se en sänkning av reavinstskatten - peter-eriksson-700-170130_binary_6821350.jpg

För nästan exakt ett år sedan, 15 februari 2016, gick dåvarande bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) ut och sade att ränteavdragen bör fasas ut och kompenseras med en sänkning av reavinstskatten. Den gången dröjde det inte länge innan finansminister Magdalena Andersson (S) gick ut med en tillrättavisning.

– Jag har skattefrågorna, sade hon till Dagens Industri och påpekade att det var Kaplans personliga åsikter som framförts.

Efter avslöjandena om att Kaplan bland annat ätit middag med högerextrema organisationen Grå Vargarna valde han att avgå i april samma år. Hans ersättare blev Peter Eriksson (MP).

Idag, måndagen den 30 januari, går den nya bostadsministern ut i Dagens Nyheter och säger att han vill se “rejäl sänkning” av reavinstskatten.

– Det ska bli intressant att se vad finansministern säger den här gången, säger en bostadsanalytiker till Affärsvärlden.

Om förslaget blir verklighet, hur skulle det påverka bostadsmarknaden?

– Allt som ökar rörligheten på bostadsmarknaden ser jag som positivt. Men jag är rätt luttrad när det kommer till alla förslag på bostadsmarknaden så jag har svårt att se att det skulle ske.

Även om det skulle bli en sänkning av reavinstskatten tror analytikern inte att det skulle få någon större effekt på andrahandsmarknaden.

– Ett slopat ränteavdrag skulle vara betydligt värre och ha en större betydelse. Så länge den här diskussionen om ränteavdragets vara eller icke vara pågår, så skapar det någon form av osäkerhet på den långsiktiga spelplanen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.