Avvaktande på börsen inför Fed-besked

Stockholmsbörsen ser ut att inleda onsdagens handel med en begränsad indexrörelse i avvaktan på kvällens policybesked från Fed.
Avvaktande på börsen inför Fed-besked - omx_binary_6826362.jpg

Terminerna för de ledande europeiska börsindexen var från 0,1 procent upp till 0,2 procent ned, vid 8.40-tiden.

De asiatiska börserna och USA-terminerna har uppvisat begränsade rörelser på onsdagsmorgonen medan rörelserna på råvarumarknaden uppvisat en positiv tendens.

Bolagsnyheter:

* Leveranser av de sex största vitvarukategorierna i USA, AHAM 6, steg med 2,5 procent i augusti, jämfört med samma månad föregående år. Statistiken från branschorganisationen AHAM är viktig för Electrolux som har en stor andel av sin vitvaruförsäljning i USA.

* HM-konkurrenten Zaras ägare Inditex har rapporterat ett resultat något sämre än förväntningarna för halvåret februari till juli. Under perioden 1 augusti till 17 september var försäljningsökningen 12 procent i lokal valuta.

* Det lagförslag som regeringen i Botswana överväger, och som skulle ge staten förköpsrätt till ovanligt stora eller på annat sätt unika diamanter som hittats i landet, kommer inte att ha någon effekt på Lucara Diamonds finanser, menar åtminstone bolaget självt, enligt ett pressmeddelande som skickats ut efter att Reuters häromdagen rapporterade om det nya förslaget.

* Recipharm har inlett ett samarbete med Roche och tecknat ett långsiktigt produktionsavtal med läkemedelsbolaget. Detta avtal väntas generera försäljning om 35 miljoner euro per år, motsvarande mer än 6 procent nettoomsättningsökning med en ebitda-marginal drygt i nivå med koncernens mål.

* Teckningskursen i spelbolaget THQ Nordics riktade nyemission, vilken aviserades efter börsstängning på tisdagen, blev 83 kronor per aktie. På tisdagen stängde THQ till drygt 91 kronor. Rabatten låg därmed på 8,8 procent.

* EQT har avtalat om att sälja cirka 12,6 miljoner aktier i Academedia till en investerargrupp där Mellby Gård ingår. Detta är i linje med avtal i samband med noteringen.

Analyser:

* Kepler Cheuvreux har inlett bevakning av Com Hem med köprekommendation och riktkurs 140 kronor.

* Nordea Markets har höjt sin rekommendation för SSAB till behåll från sälj. Det har även kommit andra nyheter i stålsektorn. Thyssenkrupp väntas gå upp på börsen efter att samgåendet med Tata Steel i princip är klart.

På insidan:

* Två affärsområdeschefer i Alimak har sålt aktier, en för 2,5 miljoner kronor och en annan för 12 miljoner kronor.

* Mattias Lilja, chef för Paradox Studio Group, har sålt aktier för 2 miljoner kronor i spelutvecklaren.

Makro:

* Svenska regeringen har på onsdagsmorgonen publicerat sin höstbudget i vilken reformer om nära 44 miljarder kronor för 2018 föreslås. Internationellt är den stora hållpunkten Federal Reserves räntebesked klockan 20 i kväll svensk tid, med åtföljande nya prognoser och räntebana, “dot plot”, och en halvtimme senare håller Fed-chefen Janet Yellen pressträff.

Fed väntas lämna räntan oförändrad. I stället väntas policykommittén, FOMC, ge ett besked om att inleda en minskning av balansräkningen, “QT” – quantitative tightening.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.